auto

10 slimme tips voor duurzaam autogebruik

We weten allemaal wel dat autorijden niet het meest duurzame is dat je kunt doen. Gebruik maken van het openbaar vervoer of lopen of fietsen is hoe dan ook duurzamer. We zouden best wat vaker kunnen kiezen voor een duurzamere vorm van vervoer. We kunnen bijvoorbeeld op de fiets naar de supermarkt en vaak is het net zo makkelijk om de kinderen lopend naar school te brengen. Maar zelfs dan zal de auto nog niet zo snel uit ons straatbeeld verdwijnen. Daarvoor hebben we de auto veel te vaak nodig. Bijvoorbeeld om op familiebezoek te gaan, naar een vakantiebestemming te reizen of om de afstand naar ons werk te overbruggen. Toch zijn er talloze dingen die jij en ik kunnen doen om groener gebruik te maken van onze auto. Daarom deel ik graag 10 slimme tips voor duurzaam autogebruik. Want door gebruik te maken van carpoolen, shortlease en autodelen, en een aantal slimme tips om verbruik te verminderen, kun je jouw autogebruik een stuk duurzamer maken.

autodelen

#1 Vermijd files

Verkeersopstoppingen komen in ons land helaas vrij veel voor. Dat is niet alleen ontzettend hinderlijk voor iedereen op de weg, maar ook nog eens ontzettend vervuilend. Vermijd files dus zoveel mogelijk door alternatieve routes te nemen of de reistijden, in overleg met de werkgever, aan te passen. Thuiswerken is bijvoorbeeld een fantastische manier om het verkeer op de weg drastisch te verminderen.

#2 Carpoolen

Carpoolen is al een oud begrip en doet wellicht een beetje stoffig aan, maar het delen van een auto is absoluut van deze tijd. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te delen op weg naar werk of naar school. En wist je dat er ook platformen zijn waar je op zoek kunt gaan naar iemand om een rit mee te delen? Het meest bekende voorbeeld hiervan is ongetwijfeld BlaBlaCar.

#3 Leasen

Een auto leasen wordt steeds populairder. Dat is niet zo verwonderlijk, want door een auto te leasen heb je wel de lusten van een eigen auto, maar nauwelijks de lasten. Daarnaast kun je door een auto te leasen vaak een veel duurzamere auto aanschaffen dan je zonder leasecontract zou kunnen krijgen. Zo zijn er ook steeds vaker elektrische auto’s verkrijgbaar via leasemaatschappijen. En er zijn allerlei soorten manieren om te leasen. Veel mensen leasen een auto via hun werkgever, maar tegenwoordig kun je ook kiezen voor short lease, private lease, prive shortlease of occasion lease.

#4 Controleer de bandenspanning

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar de bandenspanning van de auto is erg bepalend voor de impact van jouw autorit. Met de juiste bandenspanning verbruik je namelijk minder brandstof en stoot je minder CO2 uit. Genoeg reden dus om regelmatig die bandenspanning te controleren.

#5 Rijd minder snel

Veel mensen vinden het vervelend dat de maximale snelheid op onze snelwegen overdag is aangepast van 120 of 130 km/u naar 100 km/u, maar wist je dat dit niet alleen veiliger, maar ook minder vervuilend is? Een lagere snelheid vermindert de uitstoot van auto’s en dat is hard nodig.

duurzamer rijden

#6 Gebruik de airco minimaal

Een airco in de auto is een echte luxe die, vooral op warme dagen, uitkomst kan bieden. Maar wees je bewust van de kosten van de airco. Het brandstofverbruik van de auto neemt namelijk toe als de airco is ingeschakeld. Gebruik de airco dus alleen als het echt nodig is.

#7 Houd een gelijke snelheid aan

Door zo min mogelijk af te remmen en te versnellen, verminder je het verbruik van de auto. Kies dus voor een zo constant mogelijke snelheid om zo zuinig mogelijk te rijden. Dat is binnen de bebouwde kom misschien nog wat lastig, maar op de snelweg zeker goed te doen.

#8 Zet de motor uit

Veel mensen laten de auto aanstaan als ze wachten voor een openstaande brug of wanneer ze iemand ergens ophalen. Dat is ontzettend verspillend omdat je brandstof verbruikt zonder verplaatsing. Daarnaast draagt het ook bij aan lokale vervuiling van de lucht. Niet doen dus.

#9 Onderhoud

Zorg ervoor dat je de auto regelmatig naar de garage brengt voor onderhoud. Dat is niet alleen een stuk veiliger, maar ook veel duurzamer. Een goed onderhouden auto gaat namelijk een stuk langer mee en rijdt duurzamer.

#10 Autodelen

Gebruik je de auto eigenlijk niet zo vaak? Dan is autodelen misschien wel een goed idee. Door deel te nemen aan autodelen deel je jouw eigen auto, of die van iemand anders, met andere gebruikers. Je deelt op deze manier samen de beschikbaarheid van de auto, maar ook de kosten. Want wist je dat onze auto het merendeel van de tijd gewoon stil staat voor de deur? Zonde toch?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Supershortlease. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours