geld

Slimmer met geld

Als jij een beetje op mij lijkt, ben je voorzichtig met geld en neem je geen onnodige risico’s. Mij is vroeger geleerd om verstandig om te gaan met geld. Je zet geld apart voor vaste lasten, maakt een boodschappenpotje en zet wat geld opzij voor onvoorziene zaken. Dat is in een notendop de financiële opvoeding die ik heb gehad. Over hoe hypotheken werken, investeren van nut kan zijn of rentepercentages verschillen heb ik nooit iets geleerd. En dat is ook niet zo gek. De meeste mensen hebben hier geen weet van en vinden financiële zaken al snel ingewikkeld worden. Dat is jammer, want we zouden eigenlijk veel meer kunnen doen met ons geld. Daarom geef ik enkele tips om slimmer met geld om te gaan. Laat je niet afschrikken door termen als bitcoins, vermogensbelasting, Crypto staking of beleggingsfondsen. Iedereen kan slimmer omgaan met geld.

Sparen

Experimenteren met Gratis Geld

Natuurlijk hebben we allemaal geleerd dat we toch vooral geld moeten sparen. Voor die ene droomvakantie, voor onvoorziene zaken of voor de oude dag. Sparen is ontzettend belangrijk, maar veel mensen halen hier zeker niet het maximale uit. Sparen is voor veel mensen gewoon moeilijk omdat ze het geld niet kunnen missen of het lastig vinden om systematisch geld opzij te zetten. Maak gebruik van een handig systeem om effectief geld te sparen. Maak bijvoorbeeld verschillende spaarpotjes (mogelijk bij veel verschillende online rekeningen), laat het spaarbedrag maandelijks of wekelijks automatisch overmaken of rond je saldo dagelijks af om zo geld apart te houden. Vind je sparen geen probleem, maar wil je liever niet teveel vermogensbelasting betalen? Verdiep je dan in de mogelijkheden om vrijstellingen te krijgen voor vermogensbelasting. Er zijn talloze manieren om slimmer om te gaan met jouw spaargeld.

Cryptocurrency

geld

De laatste jaren heb je ongetwijfeld veel gehoord over cryptocurrency, oftewel cryptomunten. Eenvoudig gezegd zijn dit digitale betaalmiddelen die bedoeld zijn als alternatief voor onze huidige valuta. De Bitcoin is hiervan de meest bekende cryptocurrency, maar inmiddels zijn er al meer dan duizend verschillende digitale currencies. Deze currencies worden niet uitgegeven door een overheid of een andere autoriteit. De cryptomarkt vindt online plaats en de currencies worden verhandeld via beurzen en opgeslagen in online wallets. De cryptomarkt is een steeds prominentere rol gaan spelen in de mainstream en het handelen hierin wordt steeds toegankelijker voor mensen. Wil jij je hierin verdiepen? Neem dan een kijkje op Beste Bank voor het meest actuele nieuws over cryptocurrencies.

Beleggen

geld besparen

Beleggen? Dat is toch iets voor zakenmensen en rijke mensen? Fout! Beleggen is toegankelijk voor iedereen en voor elk budget. Beleggen is namelijk het investeren in aandelen, onroerend goed, opties of beleggingsfondsen voor de langere termijn om hier in de toekomst financieel voordeel uit te halen. Omdat we maar weinig leren over beleggen, lijkt het spannend en ongrijpbaar, maar niets is minder waar. De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest om beleggen toegankelijk te maken voor een groot publiek. Zo zijn er handige apps en platformen om je op weg te helpen en je beleggingen overzichtelijk te houden. Zo kun jij jouw geld eenvoudig beleggen in bedrijven of doelen die passen bij jouw overtuigingen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat je alleen moet beleggen met geld dat je over hebt en kunt missen. En beleggen is een investering voor de langere termijn. Op de korte termijn zul je er weinig van merken in de portemonnee. Meer informatie over beleggen vind je op NIBUD.

Geld uitlenen aan ondernemers

portemonnee

Wil je met jouw geld ook graag anderen een handje helpen? Dan kun je jouw (spaar)geld gebruiken om ondernemers een handje te helpen. Door middel van het investeren in crowdfundingsacties of bedrijfsleningen kun je mooie initiatieven die jij graag wilt ondersteunen een financieel steuntje in de rug geven. Bij dit soort investeringen is het rendement vaak interessant en het resultaat ook snel merkbaar. Je kunt een kijkje nemen op onder andere Oneplanetcrowd, Kickstarter, CrowdAboutNow of Voordekunst om een indruk te krijgen van de initiatieven die jouw financiële steun goed kunnen gebruiken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Beste Bank. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *