natuurspeelplaatsen

Natuurspeelplaatsen in Utrecht

Wat zijn jouw favoriete herinneringen van toen je een kind was? Ik herinner me nauwelijks de tijd die ik voor de televisie heb doorgebracht, maar ik weet nog precies welke avonturen ik allemaal heb beleefd al klauterend en rennend door het ‘bosje’ achter ons huis. Als ik het nu zou zien is dit ‘bosje’ niet meer dan een paar bomen en struiken, maar toen voelde het als een stuk wilde natuur waar we naar hartenlust in de bomen konden klimmen, ons konden verstoppen en hutten konden bouwen. Natuur stimuleert de fantasie, zet aan tot avonturen en nodigt uit tot spelen. Helaas is de natuur tegenwoordig ver verwijderd van ons dagelijks leven. Veel kinderen bewegen te weinig, spelen amper buiten en raken het contact met de natuur kwijt. En dat is jammer, want van buitenspelen worden kinderen (en volwassenen!) gezonder, fitter én gelukkiger. Mocht je nu niet gezegend zijn met een stuk natuur in de buurt, breng dan eens een bezoek aan één van de vele natuurspeelplaatsen in ons land. Hier kunnen kinderen zich helemaal uitleven middenin de natuur. Vaak zijn er speeltoestellen gebouwd van natuurlijke materialen en kunnen kinderen bouwen en spelen met zand en water. Maar alleen al de mogelijkheid om te bouwen, experimenteren, klimmen en rennen is vaak genoeg voor kinderen om zich uren te vermaken. In dit artikel deel ik tips voor natuurspeelplaatsen en speelbossen in Utrecht.

natuurspeelplaatsen in utrecht

De Bosspeeltuin Máximapark

 • De Bosspeeltuin in het Máximapark in Vleuten is ruim opgezet en heeft talloze houten speeltoestellen voor jong en oud en zand en een waterpomp om mee te spelen
 • Toegang: gratis
 • Uilenboslaan 2, 3451 GB Utrecht

De Boswerf

 • De Boswerf in Zeist heeft een natuurspeelbos, een klim- en klauterbos en een klimtoestel om in te spelen, maar ook een bijenhotel, een kleine beestjestuin en diverse doe- en speurtochten om aan deel te nemen
 • Toegang: gratis (speurtochten tegen betaling)
 • Prins Bernhardlaan 3, 3708 BR Zeist

Natuurspeelplaats Lageweg

 • Natuurspeelplaats Lageweg in Amersfoort heeft een waterpomp, een doolhof, tunnels, evenwichtsbalken over het water, een klimtoren en schommels voor grote en kleine kinderen om op te spelen
 • Toegang: gratis
 • Lageweg, 3815 SX Amersfoort

Natuurspeeltuin Park Schothorst

 • Natuurspeeltuin Park Schothorst in Amersfoort is de grootste natuurlijke speelplek in Amersfoort en heeft veel natuurlijke spelelementen en een waterpomp om met water en zand te spelen
 • Toegang: gratis
 • Duivensteeg, 3822 NA Amersfoort

Speelbos Gagelbos

 • Het speelbos Gagelbos heeft een speelveld met een groot klimtoestel, maar ook een sloot met stapstenen, een touwbrug en een kabelbaan
 • Het speelbos Gagelbos is ook toegankelijk voor mindervaliden en kinderwagens
 • Toegang: gratis
 • Gageldijk 104, 3566 MH Utrecht

Speelbos Nieuw Wulven

 • Het speelbos Nieuwe Wulven is enorm uitgebreid en heeft diverse natuurlijke speeltoestellen, een waterspeelplaats, een vliegerweide, een klein dwaalbos, een ‘verdronken bos’ met klimtouwen over het water en een ruig stuk land voor oudere kinderen om te spelen met water en zand
 • Toegang: gratis
 • Binnenweg, 3993 Houten

Ik heb geprobeerd een zo volledig mogelijk overzicht van natuurspeelplaatsen te bieden. Heb jij nog een aanvulling? Dan hoor ik dat graag! Dan voeg ik deze toe aan dit artikel en aan de overzichtskaart van natuurspeelplaatsen in Nederland. Een overzicht van natuurspeelplaatsen in andere provincies kun je in onderstaande artikelen vinden:

2 gedachten over “Natuurspeelplaatsen in Utrecht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *