Palmen op de Noordpool

Leestip: Palmen op de Noordpool

De laatste maanden heb ik maar weinig boeken gelezen over duurzaamheid. Mijn hoofd stond er niet helemaal naar, gezien de coronacrisis, en er kwamen ook minder boeken uit dan normaal. Daarom besloot ik eindelijk eens aan het boek ‘Palmen op de Noordpool’ te beginnen. Het boek is al in 2018 verschenen en alhoewel ik er overal lovende reacties over heb gelezen, was ik er zelf nog niet aan toegekomen. De laatste weken heb ik met ontzettend veel plezier en interesse dit fantastische boek van voor tot achter gelezen en ik kan het oprecht iedereen aanraden.

Palmen op de Noordpool

‘Palmen op de Noordpool’ is geschreven door Marc ter Horst. Hij is schrijver van informatieve kinderenboeken over de natuur, virussen, geschiedenis, klimaat en de aarde en publiceerde ook andere populaire boeken als ‘Van oerknal tot robot’ en ‘De oma van de oma van mijn oma’. Voor het boek ‘Palmen op de Noordpool’ heeft hij alles uitgezocht wat er te leren valt over klimaatverandering: van koeienscheten tot boomringen en van de dino’s tot de stijgende zeespiegel.

Palmen op de Noordpool

Nog nooit was er zoveel behoefte aan een goed boek over klimaatverandering als nu. Het klimaat is, naast de coronacrisis, het gesprek van de dag. Iedereen heeft er wel iets over te zeggen, maar er zijn maar bar weinig mensen die de problematiek echt snappen. Dat is ook niet zo gek want klimaatverandering is ontzettend ingewikkeld en strekt verder dan veranderlijk weer en smeltende ijskappen. Daarom ben ik zo blij met ‘Palmen op de Noordpool’. In dit boek wordt klimaatverandering als het ware van het prille begin tot aan de toekomst besproken.

Palmen op de Noordpool

Het boek begint bij het ontstaan van de aarde en neemt ons mee langs alle belangrijke historische gebeurtenissen die een rol spelen bij ons klimaat. Zo leren de lezers van het boek alles over ijstijden, luchtbellen, verzuring van de oceanen, smeltende polen, koolstof, waterschaarste, gevaarlijke insecten, bedreigde dieren en verdwijnende eilanden. En ondanks de zwaarte van deze onderwerpen wordt het boek nergens te moeilijk of deprimerend.

Palmen op de Noordpool

‘Palmen op de Noordpool’ is officieel een kinderboek, maar ik kan echt iedereen, groot en klein, dit boek van harte aanbevelen. Nog niet eerder las ik een boek over klimaatverandering dat zo uitgebreid en toch zo begrijpelijk was. Niet alleen heeft Marc ter Horst fantastisch onderzoek gedaan naar de ingewikkelde materie, maar hij weet ook alles zó te vertellen dat het voor iedereen te begrijpen is én ontzettend boeiend blijft. Dat is best een prestatie van formaat gezien klimaatverandering meestal een onderwerp is waar mensen zich verre van willen houden.

Palmen op de Noordpool

Het boek ‘Palmen op de Noordpool’ is algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 24,99. Wil je meer weten over de andere boeken en projecten van Marc ter Horst? Neem dan een kijkje op zijn website.

Dit artikel bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *