goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #192

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Milieudefensie wint zaak tegen Shell in Nigeria

shell

Na jarenlange strijd is eindelijk een multinational verantwoordelijk gehouden voor zijn wandaden in het buitenland. Milieudefensie en 4 Nigeriaanse boeren hebben de rechtzaak tegen Shell gewonnen. Meer dan 15 jaar geleden waren de olielekkages en vervuiling in Nigeria zo groot dat akkers en visvijvers volliepen met olie van Shell. Hierdoor werd het land en het water onbruikbaar voor de bewoners. Shell heeft in al die tijd geen verantwoordelijkheid genomen. De lekkages zijn onvoldoende aangepakt, de olielekkages niet opgeruimd en er is niets gedaan om het geleden verlies te compenseren. Vier boeren stapten, samen met Milieudefensie, in 2008 naar de rechter en nu hebben ze eindelijk hun gelijk gehaald. Niet alleen is Shell verantwoordelijk gesteld voor de geleden schade, de boeren worden ook gecompenseerd hiervoor. En Shell moet meer doen om lekkages in de toekomst te voorkomen. Het is verschrikkelijk dat dit kan gebeuren en dat het zo lang heeft moeten duren voordat Shell zijn verantwoordelijkheden moet nemen, maar dat een grote multinational zo aansprakelijk kan worden gesteld voor dit soort schade is een heel goede ontwikkeling.

Homogenezingstherapie wordt strafbaar

homohuwelijk

Deze week gaf een ruime Kamermeerderheid aan dat ze willen dat er een wet komt die homogenezingstherapie strafbaar stelt. Het is haast onvoorstelbaar dat deze conversietherapie nog bestaat, maar volgens het AD zijn er in Nederland maar liefst 15 organisaties en personen die activiteiten, zoals vakantiekampen, workshops en seminars, organiseren om homoseksualiteit te ‘verhelpen’. Het zal nog even duren voordat er daadwerkelijk een wet wordt aangenomen, maar dit is een goede stap voorwaarts.

Inclusieve kinderboeken voor iedereen

TORI

Zoals jullie wel weten zet ik me sinds enkele maanden in voor diverse en inclusieve kinderboeken via mijn platform De Boekenbij. Daar sta ik gelukkig niet alleen in. TORI is een organisatie die zich inzet voor een inclusiever kinderboeken milieu middels voorleesprogramma’s, boekenpakketten en voorlichting. Hiervoor gebruiken ze inclusieve kinderboeken waarin etniciteit, geaardheid, achtergrond, diverse levensgebeurtenissen en culturen worden besproken. Ze willen deze diensten blijven aanbieden aan buurthuizen, bibliotheken, scholen en kinderopvangcentra en vooral gratis beschikbaar houden. Hiervoor zijn ze een crowdfundingsactie gestart welke loopt tot en met 7 februari. Ze zijn al een aardig eind op weg, maar alle hulp is natuurlijk welkom.

VTech kiest voor groen

VTech, de welbekende producent van voornamelijk elektronisch speelgoed voor kinderen, heeft deze week bekend gemaakt het assortiment en de productie te gaan vergroenen. Het doel is om in 2030 alle producten van plastic op basis van fossiele grondstoffen te vervangen door een duurzamer alternatief. Dit jaar zal het merk al een eco-vriendelijke productlijn lanceren met producten van plastic van plantaardige bron en gerecycled plastic. Daarnaast worden de eerste stappen worden gezet om de plastic verpakkingen te vervangen door een plantaardig alternatief en de handleiding te herschrijven om zo papier uit te sparen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *