kamerplanten

5 tips voor het voorkomen en bestrijden van rouwvliegjes

Iedereen die gek is op kamerplanten kent ze wel: die vervelende zwarte kleine vliegjes die uit het niets lijken te komen en overal in huis te vinden zijn. Ze lijken op fruitvliegjes, maar dat zijn ze zeker niet. Deze lastige vliegjes zijn namelijk afkomstig van onze kamerplanten en als je hier niets tegen doet, kunnen ze flink wat schade aanrichten in jouw geliefde urban jungle. Daarom geef ik een aantal handige tips voor het voorkomen en bestrijden van rouwvliegjes.

Wat zijn rouwvliegjes?

kamerplanten

De echte naam van rouwvliegjes is eigenlijk de varenrouwmug. Deze beestjes zijn vaak in ons huis te vinden rond kamerplanten. Op zich zijn de rouwvliegjes zelf niet zo’n groot probleem. Ze leven maar enkele dagen en zijn hoogstens irritant. Het probleem ligt in de voortplanting. Ze planten zich namelijk voort door middel van larven die ze leggen in de aarde van onze kamerplanten. Dat kunnen wel 200 larven per keer zijn! Zo verspreiden ze zich niet alleen razendsnel, maar ze richten ook behoorlijk wat schade aan. Deze larven voeden zich namelijk met de wortels van onze geliefde kamerplanten. Hierdoor worden de kamerplanten flink aangetast en kunnen ze soms zelfs afsterven. Het is daarom ontzettend belangrijk om de varenrouwmuggen snel te bestrijden voordat je een heuse plaag in huis hebt.

Tips tegen de varenrouwmug

kamerplant

#1 Aaltjes

De beste manier om rouwvliegjes te bestrijden is door aaltjes te gebruiken. Deze aaltjes zijn veilig voor mensen en voor kamerplanten, maar funest voor de larven van de varenrouwmug. Ze parasiteren namelijk de larven waardoor ze geen volwassen rouwvliegjes meer kunnen worden. En hiermee voorkom je dus ook meer nieuwe larven in jouw kamerplanten. Je mengt de aaltjes eenvoudig met wat water en dit water geef je aan alle kamerplanten. Een eenvoudige en natuurlijke oplossing voor dit vervelende probleem.

#2 Isolatie

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Vaak halen we de rouwvliegjes onbewust in huis bij de aankoop van een nieuwe plant. Om ervoor te zorgen dat de rest van jouw kamerplanten veilig blijven, is het daarom raadzaam om de nieuwe plant een tijdje apart te houden. Zo kun je in de gaten houden of deze plant geen rouwvliegjes met zich meedraagt.

#3 Geef minder water

De varenrouwmug is gek op vochtige grond. Zorg er dus voor dat je vochtige grond voorkomt bij jouw kamerplanten door simpelweg minder water te geven. De planten zullen een drogere periode vaak wel doorstaan, maar de rouwvliegjes hebben het er moeilijk mee.

#4 Verwijder afgevallen bladeren

Naast vochtige grond vinden rouwvliegjes rottende plantdelen ook heel fijn. Voorkom dus dat afgevallen bladeren of andere plantresten in de pot blijven liggen. Verzorg de planten elke week en verwijder plantresten dan ook zo goed mogelijk.

#5 Een laagje zand

Heb je nog wat (speel)zand in de schuur? Maak daar dan handig gebruik van en strooi een laag zand over de aarde van de kamerplanten heen. Zo sluit je de potgrond af voor de rouwvliegjes. Ze kunnen geen larven meer leggen in de aarde en de uitgekomen larven kunnen niet door de laag zand heen. Doe dit echter niet te lang omdat de laag zand ook een negatief effect heeft op jouw kamerplanten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Biogroei. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours