moestuin

Handige tips om de tuin winterklaar te maken

De meeste mensen vinden het heerlijk om te tuinieren in de lente en in de zomer. Het zonnetje schijnt, de bloemetjes bloeien en de opbrengst van de moestuin is overvloedig. Een tuin vergt ook niet zo heel veel werk in de lente en zomer als de planten voldoende water en zonlicht krijgen. Maar de tuin verdient ook in de herfst en winter net zoveel aandacht. Om de tuin voor te bereiden op de lente is het nodig om al in de herfst en winter volop voorbereidingen te treffen. Daarom deel ik in dit artikel een aantal handige tips om de tuin winterklaar te maken.

#1 Mulchen

zaailingen

Slimme tuinders zorgen altijd voor een goede bodembedekking in de tuin om de grond en de planten te beschermen tegen diverse omgevingsfactoren zoals kou, insecten, zonlicht, onkruid en regen. Daarnaast zorgt een goede organische laag op de bodem voor voedsel en een veilige leefomgeving voor allerlei handige bodembewoners. Mulchen is altijd belangrijk in de tuin, maar vooral in de herfst en winter, wanneer er minder planten in de tuin staan, is het essentieel om de bodem extra te beschermen. Er is niets slechter voor de grond dan een gebrek aan begroeiing en dus bescherming en voeding. Daarom zorg je in de herfst voor een goede bodembedekking, mogelijk zelfs tot wel 20 centimeter dikte, van organisch materiaal. Dat kunnen afgevallen bladeren zijn, oogstresten, hooi of andere materialen die je voorhanden hebt.

#2 Snoeien

lavendel

Er zijn een aantal bomen en struiken die in de herfst gesnoeid moeten worden. Hiermee voorkom je dat de plant gaat overwoekeren, maar zorg je ook voor een betere bloei en een betere oogst van bijvoorbeeld fruitbomen. Enkele bomen en struiken die in de herfst gesnoeid moeten worden zijn lavendel, rozen, vlinderstruiken, walnootbomen en diverse fruitbomen. Voor de meeste bomen en struiken is snoeien begin herfst het gunstigst, zo is september de meest gunstige maand om de Thuja te snoeien, maar in sommige gevallen kan dit nog tot begin winter gedaan worden. Vermijd de vorst tijdens het snoeien en volg de adviezen voor elke struik afzonderlijk.

#3 Bloembollen planten

bloembollen

Deze tijd van het jaar begint de voorbereiding op de lente in de tuin al. Dit is namelijk het moment om bloembollen in de tuin te planten. Bloembollen kunnen vanaf half september tot half december in de tuin worden geplant en dan komen ze in het voorjaar in bloei. Wees wel alert bij het planten. De bloembollen mogen namelijk niet tijdens de vorst of in een al te vochtige grond worden gezet.

#4 Bladeren verzamelen

10x wat te doen met herfstbladeren

Voor een gezonde tuin zijn gevallen bladeren een geschenk. Deze bladeren vormen een beschermende laag in de tuin waar de planten én de dieren goed bij gedijen. Laat de bladeren dus zoveel mogelijk liggen op plekken waar ze nuttig zijn. Mocht je bladeren op de oprit, op het gazon of op het terras hebben liggen? Verzamel deze dan en gebruik ze als mulch voor de perken en moestuingrond. Niet alle bomen en struiken verliezen trouwens hun bladeren. Er zijn een aantal flink soorten die wintergroen zijn, zoals de laurierhagen, de Thuja Smaragd en de welbekende hedera.

#5 Het gazon voorbereiden

gras

Heb jij een gazon in de tuin? Dan is het belangrijk om deze goed voor te bereiden op de winter. Het is belangrijk om gevallen bladeren te verwijderen van het gazon. Waar dit bij andere planten extra voeding en bescherming geeft, leidt het bij gras alleen maar tot een gebrek aan zonlicht en rotting als gevolg. Blijf het gras goed onderhouden en eventueel bemesten zodat het goed voorbereid is op de winter.

Wil je meer weten over tuinieren? Lees dan ook zeker mijn favoriete boeken over tuinieren om alles te leren over planten, bodemkwaliteit, verzorging, composteren en nog heel veel meer essentiële zaken. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Haagplanten Heijnen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *