garagedeur

5 tips om energie te besparen in de garage

Er zijn allerlei manieren om jouw huis te verduurzamen. Je kunt investeren in zonnepanelen en goede isolatie, een groene oase creëren rondom jouw huis en bijvoorbeeld kiezen voor een groene energieleverancier. Maar er zijn ook talloze manieren om op eenvoudige wijze energie te besparen in huis zonder ingrijpende veranderingen of dagen werk. Gewoon, met kleine aanpassingen in en rond het huis en een verandering van enkele gewoontes. Op die manier bespaar je flink wat op jouw energierekening én verminder je jouw milieu-impact! Ik deel in dit artikel 5 tips om energie te besparen in de garage.

#1 Beperk gebruik elektrische deuren

garage

Steeds meer garages zijn voorzien van elektrische deuren die met een druk op de knop openen of sluiten. Heel handig als je grote spullen verplaatst of de auto in de garage wilt zetten, maar het openen en sluiten gaat vrij langzaam en kost veel energie. Gebruik, wanneer het mogelijk is, gewoon de garagedeur om de garage in en uit te gaan.

#2 Slimme verlichting

lamp

Ook in de garage loont het om simpelweg over te stappen naar een ander soort verlichting om energie te besparen. De LED lamp is de meest duurzame optie qua verlichting. De lamp is vele malen zuiniger in gebruik en heeft een langere levensduur dan de gloeilamp of halogeenlamp. En natuurlijk laat je de lampen ook niet onnodig branden wanneer je de garage niet gebruikt. Misschien is het zelfs wel slim om de verlichting te automatiseren zodat de lampen vanzelf aan- en uitgaan in de garage.

#3 Geen koelkast of vriezer

minimaliseren in de koelkast

Er zijn veel mensen die een extra koelkast of vriezer in hun garage hebben staan. Dit is echter heel onverstandig. De meeste koelkasten en vriezers werken namelijk het beste bij een omgevingstemperatuur van hoger dan 10 graden. In veel garages wordt het een stuk kouder dan dit. Dit betekent dat de vriezer of koelkast minder goed zijn werk doet, meer energie verbruikt en het apparaat minder lang meegaat. Er zijn apparaten die speciaal ontworpen zijn voor koudere ruimtes. Let goed op de kenmerken van een vriezer of koelkast als je deze toch in de garage wilt plaatsen.

#4 Laat de auto vaker staan

garage

Een flauwe tip, maar zeker relevant: laat de auto vaker staan en kies voor een duurzamere manier van vervoer. Voor veel van onze dagelijkse verplaatsingen is een auto eigenlijk helemaal niet nodig. Ga eens iets vaker lopend naar de supermarkt of met de fiets naar het werk of school. De auto heeft een enorme milieu impact en elke keer dat we kiezen voor een alternatief dragen we bij aan een gezondere en duurzamere leefomgeving.

#5 Opruimen

garage

De garage is bij veel mensen één van de meest rommelige plekken in huis. Vaak worden seizoensspullen, rommeltjes en klusspullen hier zonder pardon neergezet. Omdat je de ruimte niet zo vaak bezoekt, wordt er ook minder vaak opgeruimd. En dat is zonde, want een duurzame ruimte begint met orde en overzicht. Door meer overzicht te creëren in de garage, weet je beter wat je allemaal in huis hebt. Dit voorkomt het kopen van nieuwe spullen en stimuleert goede recycling.

Lees voor meer tips over energie besparen in huis ook zeker de volgende artikelen:There is 1 comment

Add yours

Post a new comment