thuiswerken

De 5 beste tips voor effectief thuiswerken

Sinds de coronacrisis is uitgebroken, zijn er allerlei maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. We dragen een mondkapje in openbare ruimtes, wassen onze handen vaak, beperken het contact met anderen en we werken zoveel mogelijk vanuit huis. Het dagelijks leven is hierdoor flink veranderd, maar het werk en het gezinsleven gaat voor de meeste mensen gewoon verder. De kinderen moeten nog gewoon naar school worden gebracht, het huishouden ligt niet stil, de boodschappen regelen zichzelf niet en de feestdagen staan ook nog eens voor de deur. Hoe houd je al die ballen in de lucht terwijl je ook nog productief aan het thuiswerken bent? Het is niet makkelijk, maar de laatste maanden heb ik flink wat ervaring opgedaan met thuiswerken in coronatijd. Ik deel daarom mijn 5 beste tips voor effectief thuiswerken.

#1 Leer van zzp’ers

werkplek

Voor veel mensen is het thuiswerken een vrij nieuwe ervaring, maar er zijn meer dan genoeg mensen die al jaren jongleren met de balans tussen werk en privé: de zzp’ers. Deze mensen versturen een factuur, regelen een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorzieningen, maken afspraken met een nieuwe klant en krijgen de lopende klussen gedaan terwijl ze de kinderen naar school brengen, boodschappen doen en het huishouden runnen. Het lijkt wel magie! Ik werk al jaren vanuit huis en voor mij persoonlijk is er qua werk weinig veranderd in deze tijd. Het enige verschil is dat er nu meer mensen thuis zijn en de rust in huis vaak ver te zoeken is. Worstel jij met deze nieuwe werksituatie? Vraag dan concrete tips aan een zzp’er in jouw kennissenkring. Ze kunnen je vast en zeker talloze slimme adviezen geven om het thuiswerken een stuk aangenamer te maken.

#2 Maak een planning

kamer

Om het werken op afstand goed te laten verlopen, is een planning absoluut noodzakelijk. Dit betekent natuurlijk dat je een goede planning moet maken voor jouw werkzaamheden, maar ook dat je een plan maakt om de balans tussen werk en privé te optimaliseren. Tijdens het thuiswerken vervagen die grenzen namelijk wel eens en zonder duidelijke planning kun je het gevoel hebben dat je overal tekortschiet. Wees realistisch in de verwachtingen en creëer voor het begin van elke week een planning waarin je niet alleen je werk inplant, maar ook andere afspraken, boodschappentijd, kinderen ophalen en al die andere praktische zaken waar je niet omheen kunt. Zo creëer je realistischere verwachtingen voor jezelf en voor de gezinsleden en collega’s.

#3 Maak duidelijke afspraken

thuiswerken

Het thuiswerken zal voor iedereen in het gezin onwennig zijn en daarom is het maken van duidelijke afspraken essentieel. De kinderen willen namelijk even snel iets aan je vragen, de pakketbezorger komt net een pakketje brengen en jouw partner vindt het wel gezellig om een praatje te maken tijdens het werken. Neem er even de tijd voor en creëer met het gezin duidelijk afspraken over de nieuwe situatie. Deze afspraken zullen voor ieder gezin natuurlijk anders zijn. Bij ons thuis hebben we na maanden eindelijk een routine gevonden die werkt. Mijn man werkt in het thuiskantoortje (dat we de afgelopen maanden uit noodzaak hebben gebouwd in de schuur) en ik werk aan de eetkamertafel. Ik werk zoveel mogelijk wanneer de kinderen op school zijn en dan heb ik ook echt die rust nodig. Op andere momenten gebruik ik een ‘niet storen’-bordje, dat ik zelf geknutseld heb met de kinderen, en een koptelefoon om aan het werk te gaan. De kinderen weten dat dit betekent dat ik even met rust gelaten moet worden. Ik probeer dan regelmatig pauzes in te lassen omdat kinderen nu eenmaal ongeduldig zijn en elke vraag op dat moment van levensbelang is. Zo krijgen we allebei ons werk gedaan en is er meer dan genoeg privétijd over.

#4 Creëer een goede werkplek

werkplek

Niet iedereen is gezegend met een werkruimte of een extra kamer in huis. Dat is jammer, want een rustige omgeving die je helemaal voor jezelf hebt is ideaal wanneer je thuis aan het werk gaat. Maar het gebrek aan een aparte werkruimte betekent niet dat je geen goede werkplek voor jezelf kunt creëren. Creëer een hoekje op de slaapkamer of eigen je de helft van de eetkamertafel toe. Richt dit in tot jouw ideale werkplek met alle spullen die je nodig hebt om jouw werk goed te doen. Houd hierbij ook rekening met een goede werkhouding en voldoende licht en ruimte. De Arbowet wordt op het werk zo goed mogelijk nageleefd, maar ook thuis is het belangrijk om jouw gezondheid en veiligheid in acht te nemen. Rust de werkplek bovendien uit met een aantal planten om een fijne ambiance te creëren en schaf een goede koptelefoon aan om makkelijker in de werkflow te komen.

#5 Creëer een routine

laptop

Tijdens het thuiswerken is de verleiding groot om routines los te laten. Je slaapt wat langer uit, kijkt je favoriete programma in de ochtend en je blijft het liefst in een pyjama rondlopen. Dat is natuurlijk heel comfortabel, maar het is niet bevorderlijk voor de productiviteit. Vergeet niet dat er ook in deze tijd gewoon werk moet worden verricht. Creëer daarom een nieuwe routine om het thuiswerken aangenamer en eenvoudiger te maken. Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga op tijd naar bed. Kleed je ‘s ochtends aan en zet een kop koffie of thee voor jezelf voordat je achter de computer gaat zitten. Neem op gezette tijden een pauze en plan terugkerende taken dagelijks op hetzelfde moment in. Zo creëer je een flow voor jezelf en wordt het thuiswerken een stuk makkelijker.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Allianz. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 gedachte over “De 5 beste tips voor effectief thuiswerken”

  1. Handige tips! Voor veel mensen in het thuiswerken de afgelopen jaren natuurlijk veel meer onderdeel van het leven geworden. Dat was het inderdaad niet – voor de meesten. Met uitzondering inderdaad van de zzp’ers, die je vaak vanuit een koffiezaakje ziet werken. Voor sommige mensen is dat het helemaal, maar voor anderen is juist een rustige werkplek thuis de plek waar ze het meest effectief zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *