Natuurspeelplaats

Natuurspeelplaatsen in Friesland

Wat zijn jouw favoriete herinneringen van toen je een kind was? Ik herinner me nauwelijks de tijd die ik voor de televisie heb doorgebracht, maar ik weet nog precies welke avonturen ik allemaal heb beleefd al klauterend en rennend door het ‘bosje’ achter ons huis. Als ik het nu zou zien is dit ‘bosje’ niet meer dan een paar bomen en struiken, maar toen voelde het als een stuk wilde natuur waar we naar hartenlust in de bomen konden klimmen, ons konden verstoppen en hutten konden bouwen. Natuur stimuleert de fantasie, zet aan tot avonturen en nodigt uit tot spelen. Helaas is de natuur tegenwoordig ver verwijderd van ons dagelijks leven. Veel kinderen bewegen te weinig, spelen amper buiten en raken het contact met de natuur kwijt. En dat is jammer, want van buitenspelen worden kinderen (en volwassenen!) gezonder, fitter én gelukkiger. Mocht je nu niet gezegend zijn met een stuk natuur in de buurt, breng dan eens een bezoek aan één van de vele natuurspeelplaatsen in ons land. Hier kunnen kinderen zich helemaal uitleven middenin de natuur. Vaak zijn er speeltoestellen gebouwd van natuurlijke materialen en kunnen kinderen bouwen en spelen met zand en water. Maar alleen al de mogelijkheid om te bouwen, experimenteren, klimmen en rennen is vaak genoeg voor kinderen om zich uren te vermaken. In dit artikel deel ik tips voor natuurspeelplaatsen en speelbossen in Friesland.

natuurspeelplaatsen friesland

De Kruidhof

 • De Kruidhof is een botanische tuin in Friesland en heeft allerlei leuke activiteiten en speelgelegenheden voor kinderen, waaronder twee speelplaatsen met speeltoestellen en watertoestellen en een trollenpad, een ontdekpad en een plantenroute
 • Toegang: entreegeld en wandelroutes tegen betaling (kinderen t/m 4 jaar gratis)
 • Schoolstraat 29b, 9285 NE Buitenpost

Doe-en beleeftuin De Alde Feanen

 • Bij het bezoekerscentrum van natuurgebied De Alde Feanen kunnen kinderen zich vermaken bij de doe- en beleeftuin met de uitkijktoren, de klimtoestellen en de insectenwand, maar er zijn ook wandelroutes voor de kleintjes zoals educatieve rugzakroutes
 • Toegang: gratis (wandelroute tegen betaling)
 • Koaidyk 8a, 9264 TP Earnewald

Frijlân

 • Frijlân is onderdeel van Natuur en Cultuurpark Vijversburg en is speciaal voor kinderen aangelegd om de natuur te beleven via natuurlijke speelelementen, zoals het waterlabyrint
 • Toegang: gratis
 • Boksumerdyk 5, 9084 AA Goutum

Hollumerbos

 • Het Hollumerbos op Ameland biedt een heleboel leuke speelplaatsen en wandelroutes voor kinderen, waaronder de Eendenvijver, het Paddenpad en het Krûmeltjesspoor
 • Toegang: gratis (routegids voor wandelpaden tegen betaling)
 • 9161 Hollum

Speelbos Drents-Friese Wold

 • Speelbos in het natuurgebied Drents-Friese Wold met een speelsloot, houten beesten en een grote speelweide, maar er is ook een kabouterpad, een dierenvriendjespad, een hulpboswachterspad en een paddenpad
 • Toegang: gratis (beleefpaden tegen betaling)
 • 8426 SJ Appelscha

Speelbos Hossebos

 • Dit speelbos in Noord-Friesland heeft maar liefst 6 speelpoelen om lekker vies in te worden, een junglebrug en een spinnenwebnet om in te spelen
 • Toegang: gratis
 • Tillewei, 9289 Drogeham

Speelbos Sparjebird

 • Speelbos Sparjebird in de Friese Wouden biedt kinderen de gelegenheid om te spelen bij de waterpomp, te klimmen over touwbruggen, te klauteren in de klimboom of het dierenpad te volgen
 • Toegang: gratis
 • Sparjeburd 4, 8409 CK Hemrik

Speelnatuur Schiermonnikoog

 • Speelnatuur Schiermonnikoog bij de Berkenplas heeft een griezelgreppel, waterpomp, boomstammetjes om te balanceren en een eilandje met trekpont
 • Deze speelnatuur is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking
 • Toegang: gratis
 • Prins Bernhardweg 1, 9166 SH Schiermonnikoog

Ik heb geprobeerd een zo volledig mogelijk overzicht van natuurspeelplaatsen te bieden. Heb jij nog een aanvulling? Dan hoor ik dat graag! Dan voeg ik deze toe aan dit artikel en aan de overzichtskaart van natuurspeelplaatsen in Nederland. Een overzicht van natuurspeelplaatsen in andere provincies kun je in onderstaande artikelen vinden:

2 gedachten over “Natuurspeelplaatsen in Friesland”

 1. De dorpstuin in Makkum. Aangelegd door MAD. Bij elke geboorte werd er een fruitboom gepland. Naast de supermarkt. En de vlinder idylle in Franeker. Ook een prachtig struin gebied.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *