natuurspeelplaats

Natuurspeelplaatsen in Drenthe

Wat zijn jouw favoriete herinneringen van toen je een kind was? Ik herinner me nauwelijks de tijd die ik voor de televisie heb doorgebracht, maar ik weet nog precies welke avonturen ik allemaal heb beleefd al klauterend en rennend door het ‘bosje’ achter ons huis. Als ik het nu zou zien is dit ‘bosje’ niet meer dan een paar bomen en struiken, maar toen voelde het als een stuk wilde natuur waar we naar hartenlust in de bomen konden klimmen, ons konden verstoppen en hutten konden bouwen. Natuur stimuleert de fantasie, zet aan tot avonturen en nodigt uit tot spelen. Helaas is de natuur tegenwoordig ver verwijderd van ons dagelijks leven. Veel kinderen bewegen te weinig, spelen amper buiten en raken het contact met de natuur kwijt. En dat is jammer, want van buitenspelen worden kinderen (en volwassenen!) gezonder, fitter én gelukkiger. Mocht je nu niet gezegend zijn met een stuk natuur in de buurt, breng dan eens een bezoek aan één van de vele natuurspeelplaatsen in ons land. Hier kunnen kinderen zich helemaal uitleven middenin de natuur. Vaak zijn er speeltoestellen gebouwd van natuurlijke materialen en kunnen kinderen bouwen en spelen met zand en water. Maar alleen al de mogelijkheid om te bouwen, experimenteren, klimmen en rennen is vaak genoeg voor kinderen om zich uren te vermaken. In dit artikel deel ik tips voor natuurspeelplaatsen en speelbossen in Drenthe.

natuurspeelplaatsen drenthe

Beleefpark Dwingeloo

 • Het Beleefpark Dwingeloo is een speelpark en zwembad waar ook een klim- en klauterbos is en waar kinderen kunnen spelen met water en zand
 • Toegang: tegen betaling
 • Anserpad 2, 7991 SC Dwingeloo

Belevingspad Hart van Drenthe

 • Het belevingspad Hart van Drenthe is een leuke tocht waar kinderen van alles kunnen ontdekken over de natuur en kunnen spelen in de natuur en er is eventueel ook een speurtocht te doen
 • Toegang: gratis
 • Oranjekanaal Noordzijde 18, 9433 TH Zwiggelte

Belevingsbos Kerkenveld

 • Het Belevingsbos Kerkenveld in De Wolden is een speel-, doe-, wandel,- en belevingsbos waar kinderen ongestoord in de natuur kunnen spelen of op de speeltoestellen
 • Toegang: gratis
 • 7926 TK Kerkenveld

Belevingspad Veeningen

 • Het Belevingspad Veeningen begint in de speeltuin, waar kinderen kunnen spelen op de kabelbaan, glijbaan en schommel, en leidt via een avontuurlijk pad langs boomhutten, een insectenhotel en klimtouwen
 • Toegang: gratis
 • Dorpshuisstraat 43, 7924 PP Veeningen

De Onlanderij

 • Bij locatie De Onlanderij in Eelderwolde is een natuurspeeltuin gecreëerd waar kinderen kunnen klimmen over boomstammen, kunnen spelen bij de watertafel en in de zandbak en er is een heus blotevoetenpad
 • Toegang: gratis
 • Madijk 1, 9766 TZ Eelderwolde

De Wereld Van Oerrr Dwingelderveld

 • Bij De Wereld van Oerrr rondom het bezoekerscentrum vind je een natuurlijke speelplek met waterplassen, een waterpomp, een zandbak en diverse leuke wilgenhutten en je kunt er diverse speurtochten doen
 • Toegang: gratis (speurtochten tegen betaling)
 • Benderse 22, 7963 RA Ruinen

Natuurontdekplek Zuiderpark

 • In het Zuiderpark in Hoogeveen kunnen jong en oud de natuur ontdekken en spelen op boomstammetjes en vlotten bouwen
 • Toegang: gratis
 • 7906 HM Hoogeveen

Speelbos Emmerdennen

 • Het Speelbos Emmerdennen bij Emmen is een natuurlijke speeltuin waar kinderen naar hartenlust hutten kunnen bouwen, in bomen kunnen klimmen en over slootjes kunnen springen
 • Toegang: gratis
 • Oude Markeweg, 7825 TD Emmen

Speelbos Lorken

 • Het speelbos Lorken bij het buitencentrum Boomkroonpad is een leuke plek voor kinderen om lekker te klimmen en klauteren in de natuur
 • Toegang: gratis
 • Steenhopenweg 4, 9533 PN Borger-Odoorn

Speelbos Roekpad

 • Het Roekpad in Echten is een speelbos met diverse speeltoestellen en biedt een leuke wandeltocht door de natuur van het Kraaienbosch
 • Het Roekpad is ook goed toegankelijk voor mensen met een visuele of verstandelijke beperking
 • Toegang: gratis
 • Zuidwolderweg 2-A, 7932 PP Echten

Ik heb geprobeerd een zo volledig mogelijk overzicht van natuurspeelplaatsen te bieden. Heb jij nog een aanvulling? Dan hoor ik dat graag! Dan voeg ik deze toe aan dit artikel en aan de overzichtskaart van natuurspeelplaatsen in Nederland. Een overzicht van natuurspeelplaatsen in andere provincies kun je in onderstaande artikelen vinden:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *