boeken

De beste boeken over duurzaamheid voor kinderen

Als ouders kunnen we er niet omheen: het klimaat verandert en onze kinderen gaan er ongetwijfeld last van krijgen. Op dit moment merken we om ons heen al op verschillende manieren dat klimaatverandering gaande is. We ervaren ongekend hete zomers in ons kikkerlandje, onze winters zijn vaker niet dan wel wit en we krijgen steeds vaker te kampen met extreem weer. Deze effecten van klimaatverandering zullen alleen nog maar toenemen en het is onze taak om de kinderen hierop voor te bereiden. Maar hoe pak je dat aan zonder ze angst aan te jagen of een schuldgevoel aan te praten? Met deze boeken over duurzaamheid, die ze alleen of samen met jou kunnen lezen, maak je deze problematiek begrijpelijk en bespreekbaar thuis.

Dit is een goed gidsje

dit is een goed gidsje

‘Dit is een goed gidsje’ van Marieke Eyskoot is hét ultieme handboek voor jongeren om zich in te zetten voor een betere wereld. Dit boek geeft al die kinderen precies wat ze nodig hebben: eerlijke informatie over de huidige stand van zaken van de wereld en concrete tips om hier zelf iets aan te gaan doen. Door de hoeveelheid informatie en de toon van het boek is het boek vooral geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder. En ik adviseer om het boek ook actief samen te lezen omdat je zo vragen kunt beantwoorden en samen kunt werken aan goede voornemens in huis.

Marieke Eyskoot – Dit is een goed gidsje – € 17,50

Ga voor groen!

Ga voor groen!

In ‘Ga voor groen!’ vieren 4 vrienden een leuk feestje. Na afloop van het feest schrikken ze van de hoeveelheid afval en vragen ze zich af wat daar eigenlijk mee gebeurt. Vervolgens gaan de vrienden op onderzoek uit en leren ze meer over afvalverwerking, het verminderen van CO2 uitstoot, klimaatverandering, watervervuiling, verspilling, hergebruik en recycling. Stuk voor stuk best ingewikkelde en zware onderwerpen, maar door de kleurrijke tekeningen, korte en begrijpelijke teksten en praktische tips is het boek toch heel toegankelijk geworden, zowel voor jong als oud. Het boek is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder.

Liz Gogerly – Ga voor groen! – € 12,99

Koos zoekt een huis

Koos zoekt een huis

Klimaatverandering is voor volwassenen al erg moeilijk te bevatten, maar voor kinderen kan dit concept onbegrijpelijk zijn. Gelukkig is er nu Koos de Koala. Nadat zijn eucalyptusboom is omgehakt, gaat hij op zoek naar een nieuw huis. Hij laat zijn koalavriendjes achter in het omgekapte bos en belooft op zoek te gaan naar een huis waar ze allemaal samen kunnen wonen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Het boek is onderdeel van een nieuwe reeks kinderboeken waarin op eenvoudige wijze wordt uitgelegd hoe diverse dieren op aarde te maken krijgen met uiteenlopende milieuproblemen. Het boek is geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder.

Liselot Jansen – Koos zoekt een huis – € 14,99

Onze toekomst is nu!

onze toekomst is nu

Het boek ‘onze toekomst is nu!’ is gemaakt door de Duitse journalisten Claus Hecking en Charlotte Schönberg en de Duitse schrijfster en redacteur van kinderboeken Ilka Sokolowski. Het boek is een handleiding voor jongeren om zich, net als Greta Thunberg, in te zetten voor een betere wereld. Met de leus ‘Wees een held, red de wereld!’ hopen ze de jonge generatie te inspireren en motiveren door Greta’s verhaal. Het boek is geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder.

C. Hecking, C. Schönberg & I. Sokolowski – Onze toekomst is nu! – € 13,99

De Klimaatjes

De Klimaatjes is een boekenreeks over een groep bevriende dieren die door middel van avonturen de kleine lezers informeren over hoe zij zelf hun leefwereld fijn kunnen houden. Aan het bod komen grote onderwerpen als klimaatverandering, voedselverspilling, plasticvervuiling en het belang van bijen. Elk onderwerp wordt op een speelse manier geïntroduceerd en zo worden deze grote vraagstukken behapbaar gemaakt voor de allerkleinsten.

Judith Koppens en Andy Engel – De Klimaatjes – € 15,95

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *