portemonnee

5 tips om jouw financiën op orde te maken

Of je nu geld wilt vrijmaken voor een bijzondere vakantie, standaard aan het einde van je geld een stuk maand overhoudt of graag een buffer wilt opbouwen: slimmer omgaan met geld valt of staat met financiën die op orde zijn. Maar geldmanagement is niet iedereen aangeleerd en geld vliegt altijd sneller uit de portemonnee dan je lief is. Daarom geef ik graag een aantal handige tips om jouw financiën op orde te maken.

#1 Houd een huishoudboekje bij

weekplanning

Het klinkt misschien ouderwets, maar veel mensen hebben moeite met het organiseren van hun financiën omdat ze geen overzicht hebben. Een huishoudboekje biedt daarom uitkomst om inzicht te krijgen in de geldstromen en deze te organiseren. Dit huishoudboekje kun je natuurlijk bijhouden met pen en papier of in Excel, maar er zijn tegenwoordig ook tal van handige apps beschikbaar om dit zo eenvoudig mogelijk te regelen. Populaire apps zijn onder andere GRIP en MijnGeldzaken (voorheen AFAS Personal).

#2 Creëer een systeem

laptop

Helaas behoort het managen van een administratie niet tot de basisvaardigheden die we leren op school. Eigenlijk zou dat wel verplicht moeten zijn, wat mij betreft, aangezien het organiseren van de administratie een kunst op zich is. Wij hebben een aantal jaren geleden de moeite genomen om onze administratie opnieuw te organiseren en te digitaliseren en daar zijn we nog elke dag blij om. Neem dus de moeite om een systeem te creëren dat werkt voor jou en neem wekelijks of maandelijks de tijd om alle rekeningen, kosten en overzichten bij te werken.

#3 Budgetteren

spaargeld

Budgetteren is een moeilijk woord voor het zorgen dat inkomsten en uitgaven stroken met elkaar. Dit doe je allereerst door overzicht te creëren van de geldflow in het huishouden. Dat kun je bewerkstelligen door het eerdergenoemde huishoudboekje te starten. Daarna is het zaak om een begroting op te stellen om de inkomsten en uitgaven te plannen en hierop te anticiperen. Wil je sparen voor een vakantie of geld apart zetten voor onvoorziene uitgaven? Dan is een begroting bijna onmisbaar.

#4 Controleer abonnementen

Experimenteren met Gratis Geld

Abonnementen op tijdschriften, musea, sportclubs, streamingdiensten en cursussen zijn een fantastische manier om op laagdrempelige manier te genieten van media en cultuur, maar het is wel belangrijk om deze regelmatig onder de loep te nemen. Voor je het weet betaal je namelijk maandelijks een vast bedrag voor een dienst waar je niet tot nauwelijks gebruik van maakt.

#5 Neem vaste lasten onder de loep

laptop

Veel mensen vinden geldzaken wat lastig en doen daarom niet de moeite om hun terugkerende uitgaven onder de loep te nemen. Dat is ontzettend zonde want er zijn nog steeds mensen die voordeliger uit zouden kunnen zijn qua verzekeringen, hypotheek of leningen. Plan dus minstens één keer per jaar een moment in om alle lopende vaste lasten eens goed te bekijken. Passen ze nog bij jouw situatie en betaal je niet teveel? Het is even een klus, maar dat betaalt zich zeker terug.

2 gedachten over “5 tips om jouw financiën op orde te maken”

  1. Het begint inderdaad bij overzicht! Zonder overzicht ben je nergens. Ik ben daar heel strikt in. Ik weet tot op de cent nauwkeurig waar mijn geld heen gaat zodat ik kan besparen en investeren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *