dit is een goed gidsje

Leestip: Dit is een goed gidsje

Op mijn lijst van inspirerende Nederlanders staat Marieke Eyskoot behoorlijk hoog. Deze inspirerende vrouw is al jaren een voorvechter van duurzaamheid, vrouwenrechten en gelijkheid. Ze begon in de fair fashion sector, maar met de jaren heeft ze zich ontwikkeld tot allround duurzaamheidsexpert. Haar kennis en inzichten deelt ze met ontzettend veel mensen door middel van inspirerende lezingen, groene evenementen en natuurlijk inspirerende boeken. Haar nieuwste boek heet ‘Dit is een goed gidsje’ en is een duurzame handleiding voor een betere wereld, speciaal gericht op kinderen.

dit is een goed gidsje

‘Dit is een goed gidsje’ is eigenlijk het logische vervolg op haar boek ‘Dit is een goede gids‘. Dit duurzame handboek verscheen in 2017 en maakte een enorme indruk op veel mensen. Met ‘Dit is een goed gidsje’ wil Marieke Eyskoot een nieuw publiek bereiken. Een jonger publiek dat behoefte heeft aan meer kennis en tips om zelf aan de slag te gaan om de wereld een betere plek te maken. Want er zijn zoveel kinderen die dondersgoed weten wat er allemaal aan de hand is, maar niet gehoord worden en niet de handvatten krijgen om zelf aan de slag te gaan. Dit boek geeft al die kinderen precies wat ze nodig hebben: eerlijke informatie over de huidige stand van zaken van de wereld en concrete tips om hier zelf iets aan te gaan doen.

dit is een goed gidsje

De informatie in het boek is opgedeeld in 5 hoofdstukken: Huis & School, Eten & Drinken, Kleren & Lijf, Vrije Tijd & Natuur en Denken & Doen. Aan bod komen alle onderwerpen die tegenwoordig belangrijk zijn. Kinderen leren in het boek alles over energie besparen, klimaatstaken, plantaardig eten, het broeikasteffect, bedreigde dieren, fast fashion, duurzaam reizen, zwerfafval, microbeads en nog heel veel meer. Bij elk onderwerp staan concrete tips waar de kinderen zelf mee aan de slag kunnen gaan of waar ze hun ouders mee kunnen inspireren. En door het hele boek heen staan diverse interviews met inspirerende personen als Awkwasi, André Kuipers, Janouk Kelderman, Boyan Slat en Famke Louise.

dit is een goed gidsje

Net als ‘Dit is een goede gids’ staat dit boek vol met informatie over een duurzame lifestyle. Van een eerlijke garderobe tot lokaal en biologisch eten en van duurzaam wonen tot zwerfafval: alles komt aan de orde. En dan bedoel ik ook echt álles. De enorme hoeveelheid informatie maakt dat dit boek voor kinderen wellicht ietwat overweldigend kan zijn. Ik raad dan ook aan om het boek vooral samen te lezen, in etappes, en jezelf beschikbaar te houden voor vragen en discussies.

dit is een goed gidsje

Wat ik vooral ontzettend goed en bijzonder vind aan het boek is dat Marieke Eyskoot ook heel veel aandacht besteed aan belangrijke sociale kwesties. Ze weet duurzaamheid heel goed te verweven met feminisme, gelijke rechten, kinderrechten, LHBTI en een eerlijke wereld en schroomt niet om racisme, wit privilege en ongelijkheid in de wereld aan te kaarten. We kunnen er niet omheen om deze zaken met onze kinderen te bespreken omdat dit de wereld is waarin we nu eenmaal leven. Op toegankelijke manier maakt Marieke Eyskoot deze zaken bespreekbaar en geeft ze de jonge lezers handvatten om zelf met deze zaken aan de slag te gaan. Wat mij betreft zou dit verplichte lectuur moeten zijn voor alle kinderen. Laten we deze belangrijke onderwerpen aankaarten en bespreekbaar maken in elk gezin.

dit is een goed gidsje

Het boek ‘Dit is een goed gidsje’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 17,50. De volwassen versie van het boek, ‘Dit is een goede gids’, is ook nog volop verkrijgbaar voor € 20,-. Volg Marieke Eyskoot ook zeker op Instagram voor dagelijkse inspiratie en motivatie voor een eerlijkere en duurzamere wereld.

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *