goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #184

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Het Griekse eiland Astypalaia gaat elektrisch

elektrische auto

Het Griekse eiland Astypalaia is een geliefde vakantiebestemming voor veel toeristen, maar na het toeristische seizoen bestaat het eiland uit slechts 1300 inwoners. De perfecte plek voor duurzame experimenten dus! Het eiland heeft, in samenwerking met Volkswagen, gekozen voor het verbannen van diesel en benzine van het eiland. Ze kiezen zo voor elektrische auto’s voor het eiland. Er is een systeem opgezet voor duurzame energie op het eiland en alle voertuigen zijn vervangen door elektrische exemplaren, ook de ambulances, bussen en politieauto’s. Toeristen die het eiland bezoeken zullen worden aangemoedigd om te kiezen voor elektrische scooters of auto’s. Dit nieuwe project past helemaal bij de duurzame doelstellingen van het eiland. Binnen 2 jaar willen ze Astypalaia volledig zelfvoorzienend hebben. Zonnepanelen en windturbines zullen de dieselgeneratoren van het eiland gaan vervangen.

Kopenhagen Fur sluit de deuren

Het grootste veilinghuis voor bont ter wereld, Kopenhagen Fur, sluit de deuren! Het bedrijf is al sinds 1930 actief en is één van de meest prominente plekken ter wereld waar bont wordt verhandeld. Vooral nertsenbont is hierbij erg populair. En dat is nu net één van de oorzaken dat het bedrijf de deuren gaat sluiten over 2 tot 3 jaar tijd. Door het grote aantal besmettingen op nertsenfokkerijen is in Denemarken aangekondigd dat alle nertsenfokkerijen in het land moeten worden geruimd. Dat is natuurlijk afgrijselijk, maar hiermee valt ook de bonthandel finaal om. De verwachting is dat de sluiting van Kopenhagen Fur grote gevolgen zal hebben voor andere veilinghuizen die handelen in bont.

Gratis menstruatieproducten in Schotland

duurzame menstruatieproducten

Deze week werd bekend gemaakt dat Schotland het eerste land ter wereld is dat menstruatieproducten gratis beschikbaar stelt. Tampons en maandverband worden zo beschikbaar voor iedereen, ongeacht financiële middelen. Een goede stap voorwaarts!

Oproerkraaiers

Oproerkraaiers

Hoe komt het dat activisten meestal eerst gezien worden als oproerkraaiers en relschoppers terwijl hun actiepunten jaren of decennia later vaak gemeengoed worden? In haar nieuwe documentaire ‘Oproerkraaiers’ onderzoekt Sunny Bergman het hedendaagse activisme en de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering. Wie zijn deze oproerkraaiers en wat beweegt hen? Ze rijdt ‘s nachts mee op de tractor naar het Malieveld en ze is erbij wanneer de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam alle verwachtingen overtreft. Ze laat zich overtuigen tijdens een actie bij een grote varkensslachterij en ze volgt een activist die dakloos is en zich afvraagt waarom er tijdens de crisis veel geld naar bedrijven als KLM en booking.com gaat. Het is een documentaire die nu actueler is dan ooit. ‘Oproerkraaiers’ is op maandag 7 december om 20.25 uur te zien bij de VPRO op NPO2.

Bron foto 5: Raymond van Mil

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *