keuken

Eenvoudige zero waste swaps voor de keuken

Het verminderen van afval in huis lijkt misschien een enorm opgave, maar eigenlijk is het ontzettend eenvoudig. Door kleine stapjes richting een duurzamere lifestyle te zetten, maak je uiteindelijk heel veel verschil. Op Awkward Duckling probeer ik dagelijks te laten zien dat zelfs de kleinste veranderingen al een groot verschil kunnen maken voor mens, dier en milieu. Neem bijvoorbeeld de keuken. Veel producten en routines in de keuken zijn onderdeel van onze dagelijkse gewoontes. Door eens kritisch te kijken naar wat je eigenlijk gebruikt in de keuken, en hoe je dit kunt vervangen door een duurzamer exemplaar, doorbreek je deze gewoontes en leer je jezelf duurzamere gewoontes aan. Daarom deel ik in dit artikel graag een aantal eenvoudige zero waste swaps voor de keuken. Een kleine moeite met veel effect!

#1 Herbruikbaar keukenpapier

Ik heb het al vaker getipt en ik zal het blijven herhalen: herbruikbaar keukenpapier is ideaal als vervanging voor het single use papier dat de meeste mensen gebruiken. Door uitwasbare doekjes te gebruiken in de keuken, spaar je enorm veel afval uit met minimale moeite.

#2 Siliconen bakbenodigdheden

koekjes

Veel wegwerpproducten in de keuken kun je vervangen door herbruikbare varianten. Denk bijvoorbeeld eens aan bakpapier of muffinvormpjes. Hiervan zijn handige siliconen varianten beschikbaar die je keer op keer weer kunt gebruiken.

#3 Vervang plastic folie

zero waste

Veel mensen gebruiken plastic folie in de keuken om voedsel in te verpakken, borden af te dekken en lunches te bereiden. Dat zorgt voor veel plastic afval omdat deze folie vaak maar één keer kan worden gebruikt. Probeer deze folie te vermijden en kies voor een duurzamer alternatief. Zo kun je bijenwasdoeken of food huggers gebruiken om voedsel in te bewaren of gebruik maken van diverse potjes en bakjes. Het vervangen van plastic folie is kinderlijk eenvoudig.

#4 Vermijd koffiepads

koffie

Tegenwoordig lijkt iedereen wel een koffiezetapparaat te hebben dat alleen werkt met pads of cups. Erg makkelijk, maar niet zo duurzaam. Die pads en cups zorgen namelijk voor veel afval dat niet goed te recyclen is. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor een duurzamere kop koffie. Zo is koffie zetten met een (herbruikbaar) filter of met een percolator veel duurzamer. Mocht je toch een koffiezetapparaat in huis hebben dat werkt op cups of pads? Kies dan voor duurzamere alternatieven. Zo zijn er tegenwoordig diverse pads en cups die herbruikbaar zijn en kunnen worden gebruikt in de meeste apparaten. Deze vul je keer op keer gewoon zelf met koffie.

#5 Herbruikbare ijsblokjeshouders

limonade

Er is niets zo makkelijk te maken als ijsblokjes, dus waarom zou je een zak ijs kopen in de supermarkt? Schaf een simpele ijsblokjeshouder aan en maak voortaan je eigen ijsblokjes. Dat spaart veel plastic uit zonder enige moeite. En die houders zijn ook nog eens ideaal voor het invriezen van kruiden, bouillon, tomatenpuree, koffie en heel veel meer.

Wil je jouw keuken nog verder verduurzamen? Lees dan ook zeker eens mijn artikel met tips voor een duurzame keuken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *