Plastica woning

5 tips voor het verduurzamen van jouw woning

Ik heb op Awkward Duckling al veel tips gegeven voor het verduurzamen van het huis. Van tips voor betere isolatie tot het gebruik van LED lampen: allerlei tips voor diverse ruimtes in huis hebben de revue gepasseerd. Maar ik heb me tot nu vooral gericht op het verduurzamen van de binnenkant van de woning. En dat terwijl je ook op veel manieren jouw woning kan verduurzamen aan de buitenkant. Daarom wil ik in dit artikel graag 5 tips geven voor het verduurzamen van het exterieur van jouw woning. Van zonnepanelen tot houten gevelbekleding: je kunt een heleboel doen om jouw huis verder te verduurzamen.

#1 Gevelisolatie

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Zowel binnen als buiten de woning is isolatie ontzettend belangrijk voor het verduurzamen van het huis. Binnen kun je de woning beter isoleren door vloerisolatie en tochtstrips, maar ook buiten kun je de isolatie van het huis verbeteren, bijvoorbeeld door gevelisolatie. Door de gevel van het huis beter te isoleren, bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie, verlies je minder energie. Dit kan jaarlijks een besparing tot wel € 1.000,- opleveren! Je vindt op Iedereen Doet Wat volop informatie over gevelisolatie.

#2 Gevelbekleding

Plastica woning

Kan de gevel van jouw huis wel een opknapbeurt gebruiken? Overweeg dan eens houten gevelbekleding. Dit geeft het huis namelijk een natuurlijke uitstraling én hout is als bouwmateriaal voor woningen heel duurzaam en onderhoudsarm. Duurzame houten gevelbekleding is in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar zodat het helemaal past bij jouw stijl.

#3 Zonnepanelen

zonnepanelen

Een artikel over het verduurzamen van de woning is natuurlijk niet compleet zonder het tippen van zonnepanelen. Er is ongetwijfeld geen één duurzame stap zó populair als het plaatsen van zonnepanelen. En met goed recht want zonnepanelen zijn eenvoudig te installeren, relatief betaalbaar (en vaak gesubsidieerd) en financieel heel rendabel. Je maakt er je huis niet alleen veel duurzamer mee, maar je bent ook direct minder afhankelijk van energieleveranciers.

#4 Betere beglazing

raam

Een heleboel, vooral oudere, woningen kunnen veel energiewinst behalen door te investeren in betere beglazing in huis. Door te investeren in HR++ glas of triple glas krijg je minder kou door de ramen, houd je warmte beter binnen en bespaar je dus op energieverbruik in huis. En het is nog gunstig qua geluidsisolatie ook!

#5 Dakisolatie

dakpannen

Door het dak van het huis te isoleren, kun je direct het binnenklimaat van de woning veraangenamen. Veel warmte in huis verdwijnt via het dak en door betere isolatie verminder je de indringende kou van buiten en houd je de warmte binnen. Je bespaart zo dus ook flink op de energierekening en met elk jaar dat jouw woning dakisolatie heeft, loopt de besparing verder op. Bovendien draagt betere isolatie van de woning ook bij aan de waarde van het huis. Een win-win situatie dus.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Plastica. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Bron foto 1 en 3: Plastica

1 gedachte over “5 tips voor het verduurzamen van jouw woning”

  1. Mijn woning in het appartementen complex is flink aangepast. het kan er weer voor een hele tijd mee. Maar het heeft wel 1,5 jaar geduurd voordat alles af was. Het zal ongetwijfeld ook een smak geld hebben gekost. Er zijn natuurlijk subsidieregelingen en je hebt er langdurig en duurzaam ook verhoogd woongenot van. Het heeft geloond daar ben ik van overtuigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *