slaapkamer

5 tips om energie te besparen in de slaapkamer

Er zijn allerlei manieren om jouw huis te verduurzamen. Je kunt investeren in zonnepanelen en goede isolatie, een groene oase creëren rondom jouw huis en bijvoorbeeld kiezen voor een groene energieleverancier. Maar er zijn ook talloze manieren om op eenvoudige wijze energie te besparen in huis zonder ingrijpende veranderingen of dagen werk. Gewoon, met kleine aanpassingen in en rond het huis en een verandering van enkele gewoontes. Op die manier bespaar je flink wat op jouw energierekening én verminder je jouw milieu-impact! Ik deel in dit artikel 5 tips om energie te besparen in de slaapkamer.

#1 Verwarming uit

slaapkamer

Alhoewel je natuurlijk een comfortabele slaapomgeving wilt, kun je de verwarming in de slaapkamer beter zo vaak mogelijk uit laten staan. Dat bespaart niet alleen een heleboel energie in huis, maar het creëert ook een gezondere slaapomgeving. Voor een optimale nachtrust is een temperatuur tussen de 15 en 18 graden namelijk ideaal en met het raam op een kier heb je voldoende ventilatie voor gezonde lucht in de kamer.

#2 Slimme verlichting

slaapkamer

Ook in de slaapkamer loont het om simpelweg over te stappen naar een ander soort verlichting om energie te besparen. De LED lamp is de meest duurzame optie voor in huis. De lamp is vele malen zuiniger in gebruik en heeft een langere levensduur dan de gloeilamp of halogeenlamp. En natuurlijk laat je de lampen ook niet onnodig branden wanneer je de kamer uit bent.

#3 Voorkom sluipverbruik

slaapkamer

Je verwacht het misschien niet, maar ook in de slaapkamer is sluipverbruik een bron van energieverspilling. Wat dacht je bijvoorbeeld van de oplader voor de smartphone? Veel mensen laden hun telefoon ‘s nachts op, maar hierdoor zit de oplader langer in het stopcontact dan nodig is. En veel mensen vergeten bovendien die lader na gebruik uit het stopcontact te verwijderen. Laad de smartphone liever op een ander moment op of investeer in een slimme schakelaar of stekkerdoos om sluipverbruik te voorkomen.

#4 Gordijnen

slaapkamer

Gordijnen in de slaapkamer zijn niet alleen maar nuttig om de kamer te verduisteren. Je kunt er namelijk ook de warmte mee binnenhouden in de koude maanden én de warmte mee buitenhouden in de warme maanden. Dit bespaart je eenvoudig flink wat energieverbruik door verwarming of verkoeling. Maak dus slim gebruik van die gordijnen.

#5 Ventileren

slaapkamer

Goede ventilatie is belangrijk in het hele huis voor een gezond leefklimaat, maar wist je dat je er ook energie mee kunt besparen? Door de lucht in de slaapkamer regelmatig te verversen, maak je het ook makkelijker om de ruimte op te warmen. Zo hoef je de verwarming in de slaapkamer veel minder lang aan te laten staan om een aangename temperatuur te bereiken.

Lees voor meer tips over energie besparen in huis ook zeker de volgende artikelen:There are no comments

Add yours