spaargeld

Huis verduurzamen: 3 tips voor je financiering

Ik schrijf op mijn blog regelmatig over het verduurzamen van de woning. Onze woning heeft namelijk behoorlijk veel milieu impact. Volgens Babette Porcelijn en haar boek ‘De verborgen impact‘ staat onze woning qua impact zelfs op de derde plaats in de impact top 10, direct na onze spullen en de impact van vlees. Goed nieuws is dat er dus ook heel veel winst te behalen valt op dit gebied. Door te investeren in zaken als betere isolatie, zonnepanelen en meer groen rond het huis kun je veel van de impact van jouw woning reduceren. Je kunt jouw huis al een stuk duurzamer maken met enkele eenvoudige en voordelige maatregelen, zoals radiatorfolie, gordijnen en tochtstrips, maar de grote aanpassingen met het meeste effect zijn vaak financieel wat uitdagender en vereisen wellicht zelfs wel een subsidie of lening. Daarom geef ik graag tips voor de financiering om jouw huis te verduurzamen.

Het huis verduurzamen

zonnepanelen

Bij het verduurzamen van een woning denk je misschien direct aan het plaatsen van zonnepanelen of de investering in betere beglazing. Dat is ook logisch, want dit soort investeringen hebben enorm veel effect op de impact van een woning. Maar het huis verduurzamen gaat om nog zoveel méér. Zo staat het gebruik van eerlijke en duurzame materialen voorop. Dit zijn materialen die veilig zijn voor mens, dier en milieu en lang mee gaan. Maar ook de levensloop van de materialen is belangrijk. Zo wordt er bij de bouw al rekening gehouden met het mogelijke hergebruik van de materialen. Dit wordt ook wel circulair bouwen genoemd. Er zijn talloze manieren om de woning effectief te verduurzamen, maar voor de meeste acties zal een investering nodig zijn. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in de financiële mogelijkheden voor het verduurzamen van de woning.

#1 Een lening voor het verduurzamen van je huis

laptop

Het huis verduurzamen kun je financieren door hier een lening voor af te sluiten. Er zijn allerlei soorten leningen beschikbaar dus het is belangrijk om de lening goed onder de loep te nemen. Leningen verschillen namelijk onderling qua rentepercentages, voorwaarden en looptijd. Wil je bijvoorbeeld een doorlopend krediet aanvragen of een verbouwing meefinancieren bij de hypotheek? Daarnaast zijn er speciale regelingen beschikbaar voor mensen die de lening afsluiten voor het verduurzamen van hun woning. Denk bijvoorbeeld aan rentekortingen. Vaak kunnen verduurzamingsmaatregelen ook worden opgenomen in de financiering bij de aankoop van een nieuwe woning. Doe dus goed jouw research om tot een gunstige lening te komen.

#2 Subsidie om je huis te verduurzamen

Minimaliseermaand

Om de gestelde klimaatdoelen te behalen, moeten alle zeilen worden bijgezet. Zowel door particulieren als door bedrijven en overheden. Daarom wordt er ook groots ingezet op het verduurzamen van woningen en kantoren. Duurzamere gebouwen zorgen namelijk voor minder milieubelasting en daar heb je zowel op korte als op lange termijn profijt van. Om deze reden zijn er veel subsidies beschikbaar om duurzaam (ver)bouwen te stimuleren. Veel gemeentes en provincies bieden subsidies om duurzaam wonen te stimuleren en om energiebesparende maatregelen interessant te maken. Elke gemeente of regio mag zelf bepalen welke maatregelen ze subsidiëren, en onder welke voorwaarden, dus het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Op de website van Vereniging Eigen Huis vind je een overzicht van mogelijke subsidies en handige informatie.

#3 Spaargeld gebruiken voor een duurzaam huis

spaargeld

Het verduurzamen van jouw woning kan aardig wat geld kosten, maar vergeet hierbij niet dat deze investering zich vaak ook terugbetaalt. Betere isolatie van de woning leidt tot lagere stookkosten en zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. Daarom is zelf investeren in deze maatregelen zeker de moeite waard. Twijfel dus niet om jouw spaargeld in te zetten voor dit mooie doel of maak er een persoonlijk spaardoel van. Een leuke manier om geld te sparen om het huis te verduurzamen is door jouw duurzame daden om te zetten in een financiële beloning. Zet de verwarming een graad lager, douche voortaan korter en eet eens een vleesvervanger. Het geld dat je bespaart met deze groene daden kun je opsparen voor een mooie duurzame investering!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met rente.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 gedachte over “Huis verduurzamen: 3 tips voor je financiering”

  1. Een warme trui en mooie deken helpt ook al! kan de verwarming weer wat lager. Door deze kleine aanpassingen te doen heb je uiteindelijk groot resultaat 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *