de wereldse bakplaat

Kookboektip: De wereldse bakplaat

Alhoewel ik ontzettend van koken houd, staat het bereiden van de dagelijkse maaltijd door tijdgebrek en vermoeidheid me soms enorm tegen. Daarom ben ik altijd ontzettend blij met recepten die snel klaar zijn of die eenvoudig te bereiden zijn. De ovenrecepten van Rukmini Iyer bieden precies dat! Met een korte bereidingstijd weet je toch elke keer weer een smakelijke en gezonde maaltijd op tafel te zetten. De oven doet namelijk al het werk! Dat scheelt moeite én afwas. Ook het nieuwste boek van Rukmini Iyer, genaamd ‘De wereldse bakplaat’, staat vol met smakelijke en veelzijdige recepten die je er iedere keer weer bij pakt.

de wereldse bakplaat

‘De wereldse bakplaat’ is alweer het derde boek van foodstyliste en auteur Rukmini Iyer. Al eerder verschenen van dezelfde auteur de boeken ‘De snelle bakplaat‘ en ‘De groene bakplaat’. Haar recepten laten zich het best omschrijven als eenvoudig, gezond en gevarieerd en dat is een enorme succesformule. Haar ovenkookboeken worden wereldwijd enorm goed verkocht en koken in de oven was nog nooit zo populair. In ‘De groene bakplaat’ staan 75 vegetarische en veganistische recepten uit de oven en in ‘De snelle bakplaat’ staan 75 recepten met slechts 10 minuten voorbereiding en maximaal 30 minuten baktijd. In haar nieuwste boek ‘De wereldse bakplaat’ laat ze haar fans kennismaken met 75 ovengerechten vol met smaken en ingrediënten van over de hele wereld.

de wereldse bakplaat

De recepten in ‘De wereldse bakplaat’ zijn opgedeeld in 6 hoofdstukken, namelijk: Midden- & Zuid-Amerika, VS & De Caraïben, Azië, Afrika & het Midden-Oosten. Zuidoost-Azië & Australazië en Europa & Noord-Azië. Elk hoofdstuk bevat ovenrecepten die typische smaken en ingrediënten bevatten voor die regio. Zo leer je in het hoofdstuk Midden- & Zuid-Amerika koken met zoete aardappels, pinda’s chipotle en chocola en wordt er in de Midden-Oosterse keuken volop gebruik gemaakt van za’atar, dukkah, granaatappelmelasse en kikkererwten.

de wereldse bakplaat

In tegenstelling tot de recepten in ‘De groene bakplaat’ bevat dit boek ook recepten met vlees en vis. Toch bevat het boek nog volop vega(n) recepten en dit staat uit duidelijk vermeld bij elk recept. Ook vind je bij elk recept informatie over de voorbereidingstijd en de oventijd. Wel zo handig voor de planning! De ingrediëntenlijsten zijn overzichtelijk en vaak niet té uitgebreid en de uitleg voor de bereiding is altijd erg duidelijk. Ik vind het een ontzettend fijn boek om mee te werken, zelfs aan het einde van een drukke dag. En de foto’s maken natuurlijk direct hongerig!

de wereldse bakplaat

Natuurlijk willen jullie weten wat voor soort recepten er in het boek te vinden zijn. Ik kan met een gerust hart zeggen dat er in dit boek voor ieder wat wils staat. De recepten zijn heel divers en Rukmini Iyer is niet bang om te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken. Zo vind je in het boek een recept met spruitjes en prei met feta en tijm, maar ook Indiase paneer met doperwten, kerstomaten en aardappels. De zwart-ogenbonen met paprika, chilipeper en gember staat nog op mijn lijstje om te maken, net als de knapperige halloumi met babywortels, cannellinibonen en walnoten. Mijn favorieten tot nu toe? Als liefhebber van de Midden-Oosterse keuken is de vegan ovenschotel met wortel, courgette & bulgur met dadels, pistache & za’atar een nieuwe favoriet. Wie wist dat je bulgur ook gewoon in de oven kunt bereiden! Ook de vegan slowcooked paprika’s met chilipeper, citroen en knoflookbonen is heerlijk en ontzettend makkelijk te bereiden. Fijn op een geroosterd broodje of met tortilla’s.

de wereldse bakplaat

Zelf ben ik niet echt een toetjespersoon, maar voor de liefhebbers van zoetigheid heeft het boek, aan het eind van elk hoofdstuk, recepten voor toetjes die je ook eenvoudig in de oven kunt klaarmaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een perziktaart met dulce de leche, Indiase rijstpap met kardemom en pistachenoten of een Perzische liefdestaart? Of houd je meer van frambozenlamingtons met zoute chocolade en kokos of chocoladetaart met koekjes, marshmellow en pinda’s?

de wereldse bakplaat

Het boek ‘De wereldse bakplaat’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 19,99. De andere delen van de bakplaat kookboeken van Rukmini Iyer zijn ook nog verkrijgbaar voor dezelfde prijs. Volg haar ook zeker op Instagram voor een flinke dosis hongerigmakende foodfoto’s.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “Kookboektip: De wereldse bakplaat”

  1. Ik ben echt fan van de snelle bakplaat, nog nooit zoveel recepten uit een kookboek gemaakt. Ben dus erg benieuwd naar deze! Is het een goede aanvulling? Ik heb namelijk nog niet alle recepten uit haar eerste boek gemaakt.

    1. Ik heb ondertussen alle drie de bakplaat kookboeken en ik wissel gedurende de week af tussen de recepten van die drie. Ik vind het zeker een aanvulling omdat deze recepten toch weer iets langer duren dan de recepten in de snelle bakplaat. Daardoor zijn er meer ingrediënten en meer variaties mogelijk. Ik heb ook nog lang niet alle recepten uit de boeken gemaakt, maar ik heb in elk boek toch zeker een paar favorieten al.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *