tandenborstel

Eenvoudige zero waste swaps voor de badkamer

Het verminderen van afval in huis lijkt misschien een enorm opgave, maar eigenlijk is het ontzettend eenvoudig. Door kleine stapjes richting een duurzamere lifestyle te zetten, maak je uiteindelijk heel veel verschil. Op Awkward Duckling probeer ik dagelijks te laten zien dat zelfs de kleinste veranderingen al een groot verschil kunnen maken voor mens, dier en milieu. Neem bijvoorbeeld de badkamer. Veel producten en routines in de badkamer zijn onderdeel van onze dagelijkse gewoontes. Door eens kritisch te kijken naar wat je eigenlijk in de badkamer hebt staan, en hoe je dit kunt vervangen door een duurzamer exemplaar, doorbreek je deze gewoontes en leer je jezelf duurzamere gewoontes aan. Daarom deel ik in dit artikel graag een aantal eenvoudige zero waste swaps voor de badkamer. Een kleine moeite met veel effect!

#1 Wasbare wattenschijfjes

wasbare wattenschijfjes

Eén van de meest eenvoudige swaps, waarmee je direct heel veel afval bespaart, is de overstap naar wasbare wattenschijfjes. In plaats van katoenen schijfjes die je na gebruik weggooit, kun je deze wasbare doekjes uitwassen en steeds weer opnieuw gebruiken. Ideaal! Er zijn trouwens nog talloze andere alternatieven voor wattenschijfjes en make-updoekjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de konjac spons? Deze spons is geheel plantaardig en na de levensduur dus gewoon biologisch afbreekbaar. De spons geeft een diepe reiniging en werkt exfoliërend.

#2 Soapbars

minimaliseren badkamer

De laatste jaren zijn soapbars enorm populair geworden. Steeds meer winkels verkopen deze handige bars als alternatief voor zeep of shampoo in plastic flessen. Je hebt bath soaps, shampoo bars, shaving soaps en nog heel veel meer varianten. Zo kun je geleidelijk aan al jouw plastic flessen in de badkamer vervangen door een duurzamer alternatief. De soapbars gaan lang mee en zijn verkrijgbaar is allerlei varianten. Op https://paperandboo.com/ vind je een aantal fijne soapbars in mooie kleuren en fijne geuren.

#3 Tandenborstel

bamboe tandenborstel

Nog zo’n eenvoudige swap waarmee je een groot verschil kunt maken: de tandenborstel. Veel mensen zijn gewend aan een plastic tandenborstel, maar wist je dat er ook een duurzamer alternatief is? Zo kun je jouw plastic tandenborstel eenvoudig vervangen door een bamboe exemplaar. Deze tandenborstel kun je, na de levensduur, simpelweg composteren (na het verwijderen van de plastic haartjes). Dat scheelt flink wat plastic afval.

#4 Tandpasta

tandenborstel

De meeste soorten tandpasta worden standaard geleverd in een plastic tube. Om ook dit plastic uit de badkamer te weren, kun je de overstap maken naar een duurzamer alternatief voor tandpasta. Tegenwoordig heb je hierin volop keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dent tabs. Dit zijn eenvoudige tabletjes die je stuk bijt en waarmee je dan jouw tanden kunt poetsen. Het is even wennen, maar het is heel prettig in gebruik én eenvoudig overal mee naar toe te nemen. Ook kun je jouw tanden poetsen met tooth powder of met tandpasta in een duurzamere verpakking.

#5 Deodorant

oksels

De tijd van frisse oksels door spuitbussen en plastic rollers is voorbij. Je kunt elke dag okselfris zijn én een zero waste badkamer hebben door te kiezen voor een duurzamer alternatief. Zo kun je kiezen uit aluinsteen, verpakkingsvrij deodorantsticks of -crèmes of een zelfgemaakte variant. Ik doe al jaren met dezelfde aluinsteen en ben ontzettend tevreden.

Wil je jouw badkamer nog verder verduurzamen? Lees dan ook zeker eens mijn artikel met tips voor een duurzame badkamer.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Paper & Boo. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *