tuin

5 tips voor een tuin voor alle seizoenen

Ik kan het me nu haast niet meer voorstellen, maar vroeger gaf ik echt helemaal niets om tuinieren. Jarenlang woonde ik in studentenkamers zonder tuin of balkon en zelfs in mijn allereerste ‘echte’ woning was ik blij met mijn betegelde voor- en achtertuintje. Slechts enkele jaren geleden ontdekte ik pas hoe fijn een tuin eigenlijk kan zijn en hoe ontspannend tuinieren is. En een bijkomend voordeel is natuurlijk dat een groene tuin ook heel erg goed is voor het lokale klimaat en ecosysteem! Natuurlijk wil je het hele jaar door genieten van een levendige tuin en niet alleen in de zomer wanneer de meeste bloemen bloeien en groente en fruit volop groeit. Daarom geef ik in dit artikel 5 handige tips om een tuin te creëren voor alle seizoenen.

#1 Stenen eruit

Het allerbelangrijkste dat je kunt doen om jouw tuin te veraangenamen voor alle seizoenen is het verwijderen van al die stenen. Een stenen tuin heeft niets te bieden aan mens, dier of milieu. In de zomer warmt de tuin veel te veel op door al die stenen en het gebrek aan beschutting. In de herfst en lente heeft het overtollige water van de vele regenbuien geen uitweg door de stenen. En in de winter hebben de overwinteraars in jouw tuin geen plekje om veilig te kunnen schuilen. Wip die stenen er dus zoveel mogelijk uit en creëer zo de start van een klimaat- en diervriendelijke tuin.

#2 Een serre of tuinkamer

serre

Wanneer het buiten te koud is om van de tuin te genieten, biedt een serre of tuinkamer uitkomst. Hier kun je genieten van het zonnetje en van het uitzicht zonder daadwerkelijk buiten te zitten. Maak van jouw tuinkamer een heuse verlening van jouw tuin door hier veel groen in aan te brengen. Is een serre of tuinkamer niet mogelijk? Overweeg dan de plaatsing van een kas in de tuin. Deze heb je in allerlei vormen en afmetingen en voor elk budget. Met een tuinkamer of een kas kun je allerlei planten, groenten en fruit kweken die het buiten (nog) niet zo goed doen of die kwetsbaar zijn bij kou, wind of regen.

#3 Slimme beplanting

bij

Het is natuurlijk heel verleidelijk om jouw favoriete zomerbloeiers overal in de tuin te zetten, maar met een beetje planning en voorkennis creëer je een (moes)tuin waar het hele jaar door wel iets groeit of bloeit. Daar heb jij niet alleen profijt van, maar ook alle diertjes die graag in jouw tuin komen. Denk bijvoorbeeld na over een goede bijenboog zodat de bijen het grootste deel van het jaar in jouw tuin terecht kunnen voor bloeiende planten en struiken. Zorg ook voor een goede mix tussen bomen, struiken en planten. Zo creëer je eenvoudig een gezond ecosysteem dat ook nog eens zorgt voor een prettig lokaal klimaat.

#4 Kies voor vaste planten

tuin

Door vaker te kiezen voor vaste planten creëer je een tuin die met vrij weinig onderhoud het hele jaar door plezier geeft. Al die eenjarige planten zijn prachtig, maar je blijft daardoor wel elk jaar weer zaaien en planten. Met een combinatie van vaste planten en een- of tweejarigen heb je met minder werk het hele jaar door een mooie tuin. Veel vaste planten zijn namelijk in de herfst en winter ook nog aangenaam om naar te kijken. En kies bij voorkeur voor inheemse planten en struiken omdat deze veel beter bestand zijn tegen het lokale klimaat en extreme weersomstandigheden. Tips voor beplanting vind je volop in mijn favoriete boeken over tuinieren.

#5 Een veranda

veranda tuin

Wanneer het buiten regent of koud is, vluchten mensen al snel naar binnen. Dat is jammer, want ook bij minder goed weer is er in de tuin genoeg te beleven. En met al die mooie (vaste) planten, struiken en bomen die ook in de herfst en winter een plezier zijn om naar te kijken, wil je ook tijdens het minder goede weer graag buiten vertoeven. Maak jouw tuin bestand tegen alle weersomstandigheden door een veranda aan te leggen. Zo kun je ook bij minder zonnig weer een frisse neus halen en genieten van jouw prachtige tuin.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Verasol. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *