verhuizing

Een handige checklist voor duurzaam verhuizen (en overstap van energieleverancier)

Als je gaat verhuizen komt er heel veel op je af. Er moet ontzettend veel geregeld worden en vaak heb je maar een korte tijd om het allemaal in orde te maken. Bovendien wil je, als groendoener, jouw verhuizing natuurlijk zo duurzaam mogelijk laten verlopen. Raak niet in de stress want met deze handige checklist heb je al een heleboel tips voor duurzaam verhuizen bij de hand.

○ Slim inpakken

Veel impact van het verhuizen zit in het vervoer. Vaak rijd je talloze keren heen en weer met verhuisdozen en meubels. Probeer het aantal ritjes drastisch te verminderen door slim in te pakken. Benut elke verhuisdoos ten volle en zorg dat je bij elk bezoek aan het nieuwe huis alvast iets meeneemt. Dat scheelt ook weer tijd en ruimte op de ‘echte’ verhuisdagen.

○ Veilig verpakken

Zorg er bij het inpakken voor dat alle spullen goed zijn verpakt om schade tijdens de verhuizing te voorkomen. Hier hoef je trouwens helemaal geen rollen noppenfolie en papier voor te kopen. Gebruik gewoon wat je in huis hebt. Oude folders, theedoeken, t-shirts en kussens werken ook prima voor het beschermen van servies en andere breekbare items.

○ Minimaliseren

Een verhuizing is een uitstekende gelegenheid om eens met de bezem door het huis te gaan. Kijk eens kritisch naar alle spullen tijdens het inpakken. Heb je het écht nodig in het nieuwe huis? Door afstand te doen van de spullen die geen plek verdienen na de verhuizing, bespaar je ruimte in de verhuisdozen en in de verhuiswagen.

○ Gebruikte verhuisdozen

En over verhuisdozen gesproken: om alle spullen in te pakken, hoef je geen nieuwe verhuisdozen te kopen. Leen de verhuisdozen gewoon van iemand anders of gebruik de verhuisdozen die je al hebt gewoon opnieuw. Er zijn tegenwoordig zelfs verhuisboxen te huur om al jouw spullen duurzaam over te brengen. Dat is nog eens duurzaam verhuizen.

Overstappen naar een duurzame energieleverancier

Op het nieuwe adres zullen ook de nodige contracten afgesloten moeten worden. Zo kun je maar beter zo snel mogelijk een energiecontract afsluiten. Dit is natuurlijk hét moment bij uitstek om de overstap te maken naar een duurzame energieleverancier. Het is een kleine moeite om na het verhuizen energie af te nemen van een duurzame partij en het heeft grote impact.

verhuizing

○ Duurzaam schoonmaken

Schoonmaken is onlosmakelijk verbonden met verhuizen. Zowel de oude woning als de nieuwe woning zal van top tot teen schoongemaakt moeten worden. Dit wil je natuurlijk zo duurzaam mogelijk doen. Kies daarom voor ecologische schoonmaakmiddelen en gebruik liever geen wegwerpdoekjes of microvezeldoekjes.

○ Recyclen

Moet er nog het één en ander verbouwd worden in het nieuwe huis of doe je afstand van bepaalde apparaten? Zorg er dan voor dat je het afval op een milieubewuste manier weggooit. Breng bouwmaterialen, apparaten en ander afval naar het recycleplein voor goede verwerking.

Elektrische verhuiswagen

Als student kun je misschien jouw spullen nog verhuizen met de bakfiets of met een klein autootje, maar als volwassene ben je toch al gauw afhankelijk van een verhuiswagen voor het overbrengen van alle spullen. Gelukkig kun je hierin ook duurzamere keuzes maken. Kies bijvoorbeeld voor een elektrische verhuiswagen om de impact van de verhuizing te verkleinen.

○ Duurzaam verhuisbedrijf

Wil je het duurzaam verhuizen zoveel mogelijk uit handen geven? Kies dan bij voorkeur voor een duurzaam verhuisbedrijf. Informeer je goed over hoe het bedrijf omgaat met zaken als vervoer en verpakkingen. Een goed uitgangspunt is om te kijken naar bedrijven met het ISO 14001-keurmerk. Deze bedrijven worden gekeurd op milieumanagement.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een externe partij. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours