boeken

Duurzaam knutselen met oude boeken

Steeds meer mensen proberen duurzamere keuzes te maken en hun leven eco-vriendelijk in te richten. Er zijn allerlei manieren om dit te doen en er is niet één juiste manier. Maar sommige stappen hebben een groter effect dan andere stappen. Zo is het kopen van minder nieuwe spullen echt een enorme bron van impact. Dit betekent natuurlijk niet dat je direct heel sober hoeft te leven. Bijna alles is wel tweedehands verkrijgbaar en door creatief om te gaan met oude materialen kun je de mooiste dingen maken. Plan dus maar alvast een knutselmiddag in met een vriend(in) of met de kinderen, want ik tip de leukste creatieve projecten die je kunt maken door het hergebruiken van allerlei materialen. In dit artikel tip ik de leukste ideeën om duurzaam te knutselen met oude boeken. Natuurlijk kun je oude boeken altijd inleveren bij een goed doel of doorgeven aan anderen, maar soms weet je geen andere bestemming en dan is een leuk knutselproject zeker welkom!

Boekenkunst

Er zijn allerlei manieren om creatief met boeken om te gaan. Book art is daarom ook een uitgebreide sectie op Pinterest. Je kunt hele sculpturen creëren van boekpagina’s, maar ook met de teksten op de pagina’s zelf aan de slag gaan. Zo is blackout poetry een prachtige manier om de teksten om te toveren tot iets nieuws. Natuurlijk kun je ook prachtige tekeningen op de pagina’s maken.

Notitieboek

Hoe leuk zijn deze zelfgemaakte notitieboekjes? Je kunt er de kaft van een boek en allerlei overige restanten van papieren voor gebruiken. Het ultieme upcycle project! Het idee is afkomstig van My So Called Crafty Life.

Boekenarmband

Als een echte boeknerd vind ik deze boekenarmband van Mark Montano natuurlijk fantastisch! Je vindt een DIY op Cut Out and Keep.

Bookami

Grote kans dat je nog nooit van bookami hebt gehoord. Het is een soort orgami, maar dan met de pagina’s van een boek. En de mogelijkheden zijn eindeloos! Op Bookami en Folded Book Art vind je talloze gratis patronen om zelf met oude boeken aan de slag te gaan.

Slinger

Een oud prentenboek leent zich natuurlijk uitstekend voor het hergebruiken van de mooie afbeeldingen. Bijvoorbeeld voor deze leuke slinger van My So Called Crafty Life.

2 gedachten over “Duurzaam knutselen met oude boeken”

    1. De slinger is leuk he? Ik heb tegenwoordig ook niet meer zoveel oude boeken om mee te knutselen, maar vroeger bracht ik dozen vol naar de kringloop. Sinds ik weet dat ze daar ook ontzettend veel boeken weggooien, kijk ik er toch met andere ogen naar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *