voedsel

Deeleconomie in beeld: BuurtBuik

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over BuurtBuik

tafel

BuurtBuik is een platform dat strijdt tegen voedselverspilling door overtollig voedsel van supermarkten, groenteboeren en horecagelegenheden in te zamelen en te gebruiken voor een heerlijke maaltijd. Deze maaltijden worden bereid door vrijwilligers en gratis aangeboden aan buurtgenoten en vrijwilligers. Zo gaat BuurtBuik niet alleen verspilling tegen, maar werken ze ook actief aan verbinding in de buurt.

Het platform Buurtbuik, een idee van Roel Raterink, is eind 2014 van start gegaan met een pilot in Amsterdam-Zuid. Sinds die tijd is BuurtBuik flink gegroeid en is het uitgebreid met zo’n 2 locaties per jaar. Momenteel zamelt het platform op 10 locaties in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam voedsel in om heerlijke maaltijden te bereiden voor de buurt.

Hoe werkt het?

voedsel

BuurtBuik redt voedsel van de verspilling door met diverse horecagelegenheden, supermarkten en groenteboeren afspraken te maken. Het voedsel wordt afgehaald bij de partners en de vrijwilligers van BuurtBuik werken samen aan het creëren van een verrassende maaltijd met deze ingrediënten. Producten die niet in de maaltijden kunnen worden verwerkt, krijgen op creatieve wijze een nieuwe bestemming. Zo wordt het voedsel gedeeld met andere instellingen en worden overblijfselen naar de kinderboerderij gebracht.

Na de bereiding van de maaltijd is het tijd om te eten. Zowel de vrijwilligers als alle buurtbewoners zijn welkom om gratis aan te schuiven voor een maaltijd. Reserveren is niet nodig en op de website staan de data en de tijden aangegeven waarop de maaltijden worden geserveerd (of kunnen worden afgehaald).

Deelnemen?

Wil je meer weten over dit mooie platform? Neem dan een kijkje op de website van BuurtBuik. Hier vind je ook alle informatie over de verschillende locaties en de momenten dat er maaltijden worden geserveerd of kunnen worden afgehaald. Wil jij je graag inzetten als vrijwilliger? Dan ben je van harte welkom! Via de website kun jij je aanmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *