huiskamer

5 tips om energie te besparen in de woonkamer

Er zijn allerlei manieren om jouw huis te verduurzamen. Je kunt investeren in zonnepanelen en goede isolatie, een groene oase creëren rondom jouw huis en bijvoorbeeld kiezen voor een groene energieleverancier. Maar er zijn ook talloze manieren om op eenvoudige wijze energie te besparen in huis zonder ingrijpende veranderingen of dagen werk. Gewoon, met kleine aanpassingen in en rond het huis en een verandering van enkele gewoontes. Op die manier bespaar je flink wat op jouw energierekening én verminder je jouw milieu-impact! Ik deel in dit artikel 5 tips om energie te besparen in de woonkamer.

#1 Voorkom sluipverbruik

laptop

In de woonkamer hebben we vaak veel apparaten die, als ze niet gebruikt worden, altijd maar op stand-by blijven staan. Zowel de televisie als de computer verbruikt op deze manier energie zonder dat er iemand mee bezig is. Zet deze apparaten dus gewoon uit als ze niet worden gebruikt.

#2 Slimmer verwarmen

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Er zijn tal van manieren waarop je energie kunt besparen in huis met de verwarming. De meest eenvoudige manier om snel energie te besparen is door de thermostaat een graad lager in te stellen. Veel mensen stellen de verwarming in naar gewoonte en niet zozeer naar behoefte. Een graadje lager op de thermostaat merk je meestal niet, maar maakt een groot verschil qua energieverbruik.

#3 Slimme verlichting

huiskamer

Ook in de woonkamer geldt dat je een heleboel winst kunt boeken door simpelweg over te stappen naar een ander soort verlichting. De LED lamp is de meest duurzame optie voor in huis. De lamp is vele malen zuiniger in gebruik en heeft een langere levensduur dan de gloeilamp of halogeenlamp. Vergeet ook niet om de lampen uit te zetten als je de kamer verlaat.

#4 Tochtbestrijding

raam

Vooral in wat oudere huizen zijn kieren en naden in huis een grote oorzaak van warmteverlies. Om energie te besparen is het aan te raden om deze kieren op te sporen en te dichten. Door tocht in de kamer te verminderen, maak je een enorm verschil en het is een kleine moeite. Vooral raamkozijnen, meterkasten en deuren zijn vaak veroorzakers van tocht. Ga aan de slag met tochtstrips, tochtborstels en vulmateriaal om de tocht eenvoudig te verminderen en energie te besparen.

#5 Radiatorfolie

energie besparen

Door de verwarming minder vaak aan te zetten of een graag lager te zetten, kun je al flink wat energie besparen qua verwarming. Als je nog meer profijt wilt hebben van de verwarming is het bovendien aan te raden om radiatorfolie achter radiatoren te plaatsen. Deze folie voorkomt een heleboel warmteverlies en is eenvoudig en voordelig zelf aan te brengen.

Lees voor meer tips over energie besparen in huis ook zeker de volgende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *