keuken

5 tips om energie te besparen in de keuken

Er zijn allerlei manieren om jouw huis te verduurzamen. Je kunt investeren in zonnepanelen en goede isolatie, een groene oase creëren rondom jouw huis en bijvoorbeeld kiezen voor een groene energieleverancier. Maar er zijn ook talloze manieren om op eenvoudige wijze energie te besparen in huis zonder ingrijpende veranderingen of dagen werk. Gewoon, met kleine aanpassingen in en rond het huis en een verandering van enkele gewoontes. Op die manier bespaar je flink wat op jouw energierekening én verminder je jouw milieu-impact! Ik deel in dit artikel 5 tips om energie te besparen in de keuken.

#1 Voorkom sluipverbruik

keuken

Veel apparaten in onze keuken verbruiken ook energie als ze niet worden gebruikt. De magnetron en het koffiezetapparaat worden maar enkele keren per dag gebruikt, maar gebruiken meer stroom dan nodig is. Maak gebruik van een bespaarstekker om dit sluipverbruik tegen te gaan of trek simpelweg de stekker uit het stopcontact als het apparaat niet wordt gebruikt.

#2 Gebruik de vaatwasser minder

keuken

Een vaatwasser in huis is natuurlijk ontzettend handig en in sommige gevallen zelfs duurzamer dan met de hand afwassen. Maar er zijn een heleboel manieren om de vaatwasser veel bewuster te gebruiken. Zet de machine bijvoorbeeld alleen aan als deze ook écht vol zit en draai het programma bij voorkeur op een lagere temperatuur.

#3 Slim gebruik van de koelkast

keuken

Een koelkast is onmisbaar is de meeste keukens, maar er zijn een heleboel manieren waarop we slimmer met onze koelkasten om zouden kunnen gaan. Doe de koelkast bijvoorbeeld alleen open als je gericht iets nodig hebt en blijf niet staan twijfelen met de koelkastdeur open. Dit warmt de koelkast op en afkoelen kost vervolgens weer erg veel energie. Om diezelfde reden is het slim om de koelkast niet direct naast de oven te zetten en geen warme kliekjes in de koelkast te plaatsen. En onderhoud je koelkast altijd goed zodat deze zijn werk optimaal kan doen.

#4 Slimme verlichting

keuken

De keuken is typisch zo’n plek in huis waar veel verlichting nodig is en waar de lampen ook vaak aanstaan. Het loont hier dus echt om te kiezen voor duurzame en slimme verlichting. Op dit moment is de LED lamp de meest duurzame lamp voor in huis. De lamp is vele malen zuiniger in gebruik en heeft een langere levensduur dan de gloeilamp of halogeenlamp.

#5 De afzuigkap

keuken

Een afzuigkap is af en toe onmisbaar in de keuken, maar wordt veel vaker gebruikt dan nodig is. Het energieverbruik van een afzuigkap is behoorlijk en door deze minder vaak aan te zetten kun je flink wat besparen. En vergeet natuurlijk ook niet de afzuigkap goed te onderhouden. Door filters regelmatig te vervangen doet de afzuigkap beter zijn werk.

Bonustip: Mocht je apparaten in jouw keuken hebben staan die al flink wat jaren oud zijn dan kan het soms lonen om deze te vervangen door een nieuwer model. Vooral koelkasten en vriezers zijn tegenwoordig een stuk energiezuiniger waardoor je uiteindelijk zelfs voordeliger uit kunt zijn én energie bespaart.

Lees voor meer tips over energie besparen in huis ook zeker de volgende artikelen:There are no comments

Add yours