doe het zero

Leestip: Doe het zero

Iedereen die enigszins bekend is met de zero waste beweging in Nederland zal bekend zijn met Jessie en Nicky Kroon. De twee Amersfoortse zussen zijn echte pioniers in ons land op het gebied van zero waste leven en plasticvrij leven. Ze staan al jaren in diverse tijdschriften om hun groene boodschap te verkondigen, timmeren flink aan de weg met hun diverse duurzame projecten en laten iedereen in Nederland op een praktische manier kennismaken met de zero waste lifestyle in hun conceptstore SMIR in Amersfoort. Ikzelf volg Jessie en Nicky Kroon al jaren, vanaf het moment dat hun blog nog Emma + John heette. Toen was ik al onder de indruk van de drive en de ambities van de twee zussen. Ze weten al jaren via hun blog, hun social mediakanalen, de workshops en hun diverse andere projecten zero waste écht toegankelijk te maken en onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Onlangs is hun tweede boek verschenen. ‘Doe het zero’ staat boordevol waardevolle tips en DIY’s om in een handomdraai jouw eigen huis-, tuin- en keukenartikelen te maken.

doe het zero

‘Doe het zero’ is het tweede boek van Het zero waste project. Hun eerste boek, genaamd ‘Het zero waste project‘, verscheen in 2018 en was een groot succes en er werden meer dan 11.000 exemplaren verkocht. In het nieuwe boek, ‘Doe het zero’, gaan de zussen een stapje verder. Het boek is namelijk een prachtige aanvulling op hun eerste boek. In het eerste boek deelden ze vooral hun verhaal en hun tips en ervaringen met het zero waste leven in Nederland. Het boek stond vol met belangrijke lessen om zelf te beginnen met een duurzaam en zero waste leven, maar de DIY recepten, waar de dames ook bekend om staan en zelfs workshops in geven, ontbraken in het eerste boek. En met goede reden, blijkt nu, want hun allernieuwste boek staat juist bomvol met deze DIY recepten.

doe het zero

In ‘Doe het zero’ delen Jessie en Nicky al hun favoriete recepten om zelf ook aan de slag te gaan met het verminderen van afval en het vermijden van schadelijke ingrediënten in huis. In de hoofdstukken Badkamer, Schoonmaken, Keuken en Speciale Gelegenheden vind je recepten voor alles dat je mogelijk nodig kunt hebben in een duurzaam huishouden. Daarnaast delen ze handige informatie over essentiële ingrediënten die je voor veel recepten zult gebruiken en geven ze in elk hoofdstuk ook praktische tips voor meer verdieping. Zo bieden ze een overzicht van schadelijke stoffen die je liever vermijdt in schoonmaakmiddelen, geven ze tips voor het verzorgen van jouw kleding zodat het zeker lang mooi blijft, leren ze de lezer hoe gedroogde peulvruchten het beste worden bereid, delen ze een seizoenskalender voor groente en fruit en delen ze diverse opberghacks voor een overzichtelijke en duurzame badkamer en keuken.

doe het zero

De tips en adviezen in het boek zijn handig, maar het boek is natuurlijk vooral een aanrader vanwege de DIY recepten. En dat zijn er behoorlijk wat! Voor in de badkamer delen ze onder andere recepten om zelf deodorant, droogshampoo, mascara, tandpasta, badbommen, parfum en haarwax te maken. Voor het huishouden vind je in het boek onder andere recepten om schoonmaakdoekjes, afwasmiddel, wasverzachter, waspoeder, wc-reiniger en ontkalker te maken. En in het hoofdstuk ‘Keuken’ vind je de favoriete recepten van de zussen. Hier leer je om zelf tortilla’s, ijsthee, pastasaus, hummus en limonade te maken. Dat spaart flink wat pakjes en zakjes uit! En alsof al deze DIY recepten nog niet genoeg zijn, delen ze in het hoofdstuk ‘Speciale gelegenheden’ ook nog eens ontzettend leuke DIY’s voor decoratie in huis en voor feestelijke gelegenheden. Leer hoe je zelf confetti en vlaggetjes maakt voor een feestje of ga aan de slag met het maken van geurtstokjes, gedroogde bloemen of kerstversiering.

doe het zero

Het boek is een fantastische aanvulling op hun eerste boek en biedt recepten die voor iedereen heel haalbaar zijn met ingrediënten die niet onnodig ingewikkeld zijn. De stijl van het boek en de fotografie is wederom prachtig. Alles is in hun herkenbare minimalistische stijl vormgegeven en dat maakt dat het boek ook een plezier is om door te bladeren. Natuurlijk is ook dit boek gedrukt op duurzaam FSC-gecertificeerd papier dat 100% chloor- en zwavelvrij is gebleekt.

doe het zero

Het boek ‘Doe het zero’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com. Volg Jessie en Nicky Kroon ook zeker via het Instagramaccount van het Zero Waste Project of neem eens een kijkje op hun blog.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *