bamboe

Zo duurzaam is kleding van bamboe

Er is geen ontkennen aan het feit dat onze huidige kledingindustrie erg problematisch is. Kleding wordt in razendsnel tempo geproduceerd tegen spotprijzen. Elke week lijkt er wel een nieuwe collectie in de winkels te hangen en consumenten kunnen de trends haast niet bijbenen. Onze kledingkasten zijn overvol, winkelstraten lijken bijna alleen nog te bestaan uit kledingwinkels, de kwaliteit van de producten holt achteruit en overtollige producten belanden op de grote vuilnishoop of worden zelfs verbrand. En dan hebben we het nog niet eens over de vele misstanden in kledingfabrieken. Het is de hoogste tijd voor een verandering in onze garderobe! Gelukkig zijn er steeds meer duurzame kledingmerken en mooie alternatieven. Zo wordt er steeds meer kleding geproduceerd van bamboe, bijvoorbeeld voor duurzaam ondergoed. Dit materiaal heeft heel veel voordelen, zowel voor het milieu als voor ons comfort.

Milieuvoordelen van bamboe kleding

bamboe

Sinds enkele jaren is bamboe als grondstof voor kleding erg populair geworden, bijvoorbeeld voor bamboe ondergoed of voor t-shirts. Dat is niet zo gek want bamboe heeft als grondstof enorm veel voordelen voor het milieu in vergelijking tot andere veelgebruikte grondstoffen als polyester en katoen.

#1 Biologisch afbreekbaar

In tegenstelling tot kleding gemaakt van plastic, zoals artikelen gemaakt van polyester, fleece of nylon, is bamboe prima biologisch afbreekbaar na de levensduur. Dat maakt de afvalhoop van afgedankte kledingstukken aanzienlijk kleiner.

#2 Minder waterverbruik

Je denkt er vaak niet zo over na, maar voor het produceren van onze kleding wordt enorm veel water verbruikt. Gemiddeld wordt bij de productie van één katoenen t-shirt zo’n 2700 liter water gebruikt en voor een spijkerbroek zelfs 8000 liter! Dit water wordt gebruikt voor het telen en produceren van het katoen, maar ook voor bijvoorbeeld het verven en bleken van de kledingstukken. Voor de verwerking van een grondstof als bamboe wordt aanzienlijk minder water verbruikt. Er is geen behoefte aan irrigatie want bamboe heeft genoeg aan de natuurlijke regenval. Voor elke kilo kleding is er 10.000 liter water nodig bij katoen ten opzichte van 1.000 liter water voor bamboe.

#3 Minder pesticiden

Een groot probleem bij de teelt van (vooral) katoen is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vooral in de intensieve katoenteelt wordt veelvuldig gebruik gemaakt van pesticiden om diverse plagen en ziekten te voorkomen en dit heeft allemaal enorm veel negatieve impact op het lokale milieu. Bij de teelt van bamboe zijn er geen pesticiden nodig om plagen te bestrijden of ziekten te voorkomen. Dit scheelt enorm qua impact op de lokale flora en fauna.

#4 Grote opbrengst

Eén van de grootste voordelen van bamboe is nog wel dat de plant een enorme opbrengst heeft met minimale moeite. De bamboeplant staat bekend als een enorm snelle groeier en hierdoor is de opbrengst van de plant heel groot. Daarnaast blijft de plant na de oogst gewoon staan om weer verder te kunnen groeien. Hierdoor is het proces van de bamboeteelt enorm efficiënt.

Bamboe in jouw garderobe?

benen

Naast de vele voordelen voor het milieu heeft bamboe ook voor de drager van bamboe kleding heel veel voordelen boven andere veelgebruikte stoffen als polyester of katoen. Dat maakt bamboe kleding een must in jouw garderobe.

#1 Hypoallergeen

Bamboe is hypoallergeen. Dit betekent dat de kans op een allergische reactie bij het dragen van bamboe kleding vrij klein is. Veel mensen hebben een erg gevoelige huid die sterk reageert op irriterende stoffen. Bij bamboe heb je hier geen last van.

#2 Zacht

Je verwacht het misschien niet van een materiaal als bamboe, maar kleding van bamboe staat bekend om de zachtheid van het materiaal. Daarom wordt er ook vaak bamboe ondergoed gemaakt. Het materiaal is enorm geschikt voor zachte basics die dicht op de huid worden gedragen.

#3 Ademend

Bamboe is een ademende stof waardoor het enorm prettig te dragen is bij allerlei temperaturen. Het materiaal absorbeert meer vocht dan katoen en blijft daarbij lang fris. Ideaal voor hete zomers en drukke dagen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bamboo Basics. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 5 comments

Add yours
 1. Mauritza

  goede middag, ik heb net deze site ontdekt en ik ben er positief over. In een blog lees ik over bamboe kleding, waar ik erg voor ben maar helaas is er voor mij bijna niets te krijgen. Ik ben 73 jaar jong maar mijn lengte is 1.37 waardoor ik vaak niets vind en ik kan dan terecht misschin bij kinderkleding waar ook niet veel keus is en als er al keus is zijn ze te kinderachtig. Daar komt nog bij dat ik niet houd van saaie sombere kleding zoals zwart of beige of grijs of bruin. Ik houd van vrolijke kleding, gebloemd ,rood, geel of blauw. Kunt u mij hierover advies geven. Zou heel fijn zijn.
  Bij voorbaat dank

  • awkwardduckling

   Hoi Mauritza, het is inderdaad erg lastig om duurzame kleding te vinden buiten maat 34-40 om, ook wat betreft bamboe kleding. Grote ketens als HEMA, C&A en Zeeman doen ook steeds meer met bamboe als grondstof, maar dan zou je inderdaad meer bij de kinderkleding moeten kijken voor duurzame basics. Ik kan me voorstellen dat de keuze erg beperkt is, maar de aanhouder wint. Op de website van Project Cece vind je een uitgebreid overzicht van duurzame kleding voor vrouwen, mannen en kinderen en kun je goed selecteren op categorie, prijs en maat. Misschien vind je daar iets dat helemaal past bij jouw stijl?

 2. Intens41agencies

  hallo,
  in Belgie is er een merk dat Bamboo belgium heet; super tof; niet in Azie maar in Portugal gemaakt, dus echt eco/bio en eerlijk;

  grts,
  Armand


Post a new comment