vakantie

De leukste tips voor vakantie in eigen land

Tot dusver is 2020 een rollercoaster geweest en het ziet er niet naar uit dat de rest van het jaar zal gaan volgens onze verwachtingen. Dat houdt dus in dat onze vakantie dit jaar er ook heel anders uit zal zien dan we misschien hadden verwacht. Al die verre reizen met het vliegtuig zijn sowieso geen goed idee en steeds meer landen krijgen een negatief reisadvies vanwege het corona virus. Gelukkig is een vakantie in eigen land absoluut geen straf. Nederland heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur en er zijn vast nog een heleboel leuke steden en regio’s die je nog kunt ontdekken. En een bijkomend voordeel is dat vakantie in eigen land ook nog eens heel duurzaam en een stuk voordeliger is. Daarom deel ik in dit artikel de leukste tips voor een geslaagde vakantie in eigen land.

Wandelen

wandelen

Sinds een aantal jaren ben ik gek op wandelen. Wie had dat ooit gedacht? Ik vind het vooral fijn om te wandelen in het bos, maar Nederland heeft een gevarieerd landschap dus je hebt wandeltochten door de stad, door de duinen, over de heide en langs diverse bezienswaardigheden. Op Wandelnet en IVN vind je leuke wandeltochten in het hele land, maar veel natuurgebieden en steden bieden ook hun eigen wandelroutes aan en deze zijn vaak helemaal gratis.

Fietstochten

fiets

Nederland is een echt fietsland. Je kunt overal komen op de fiets en de afstanden zijn heel erg goed te doen. Daarom zou je deze vakantie van de gelegenheid gebruik kunnen maken om het land eens goed te ontdekken op de fiets. Sustainable Family ging je al voor en ontdekt Nederland deze zomer met hun elektrische fiets. Wil je deze tocht zelf ook graag op de elektrische fiets maken? Dan kun je in het 12Go Biking e-bike aanbod elektrische fietsen vinden voor alle wensen en alle type mensen. E-bikes zijn namelijk ook beschikbaar als bakfiets, racefiets of mountainbike. Ideaal toch?

Verblijf in eigen land

vakantiehuis

Een vakantie in het buitenland is momenteel niet echt verstandig, maar in eigen land kun je gelukkig ook op de leukste campings en parken een verblijf boeken of via Airbnb of Natuurhuisje.nl een bijzonder verblijf reserveren. Zo ben je toch even helemaal weg en dat op maximaal een paar uur rijden van je eigen huis.

Stedentrip

Utrecht

Ben je eigenlijk wel eens op stedentrip in eigen land geweest? Ook in Nederland heb je ontzettend veel leuke steden waar je mooie bezienswaardigheden kunt bezoeken, écht lekker kunt eten en fijn kunt winkelen. De meeste mensen zijn wel eens een dagje in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam geweest (stuk voor stuk toffe steden trouwens!), maar ook Groningen, Maastricht, Den Bosch, Arnhem, Nijmegen, Dordrecht en Deventer zijn leuke steden voor een dagje uit. En dat zijn slechts een paar van mijn favorieten. De leukste hotspots in diverse steden in Nederland vind je bovendien in mijn hotspot overzicht.

Natuurspeelplaats

natuureducatie

Spelen jouw kinderen graag in de vrije natuur? Dan kan ik een bezoek aan een natuurspeelplaats van harte aanbevelen. Door het hele land vind je bijzondere speeltuinen waar kinderen naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren en met water en zand kunnen spelen. De speelplaatsen zijn vaak in het bos of in een park aangelegd waardoor je gelijk een fijne wandeling kunt maken. Een uitgebreid aanbod aan natuurspeelplaatsen vind je op de website van IVN.

Eilandhoppen

Texel

Nederland boft enorm met de prachtige Waddeneilanden en ik kan iedereen een bezoek aan één of meerdere van deze eilanden aanraden. Wist je dat je in de zomermaanden ook kunt eilandhoppen? Er is dan een speciale bootverbinding tussen de verschillende eilanden zodat de afzonderlijke eilanden achter elkaar te bezoeken zijn.

Museumbezoek

museum

Voor zo’n klein land is Nederland erg goed voorzien qua culturele instellingen. Door het hele land vind je diverse interessante musea en of je nu van kunst, archeologie, cultuurhistorie, transport, natuur of wetenschap houdt: er is voor ieder wat wils. Mijn favoriete musea op dit moment zijn het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum in Otterlo, maar er staan er nog veel meer op mijn lijstje om binnenkort te bezoeken. Als je van plan bent om flink wat musea te bezoeken dit jaar, schaf dan direct een museumkaart aan. Dat is wel zo handig én voordelig!

Varen

kajak

Een unieke manier om jouw eigen land op een andere manier te bekijken is vanaf het water. Door heel Nederland vind je meren, rivieren, kanalen en andere wateren waar je met een boot kunt varen. En daar hoef je echt geen eigen boot of een vaarbewijs voor te hebben. Op veel plekken kun je heel eenvoudig een boot huren. Zo verken je de Weerribben of de binnenstad van Zutphen met een fluisterbootje, kun je Amsterdam eens vanuit een andere hoek zien per waterfiets en huur je zonder moeite een motorboot om Friesland te verkennen. En wat dacht je van kanoën of kajakken door Nederland?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met 12Go Biking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “De leukste tips voor vakantie in eigen land”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *