water gieter

5 tips om water te besparen in de tuin

Het moestuinseizoen is weer in volle gang, maar helaas is er de laatste jaren enorm veel sprake van droogte. En dat zal in de toekomst door de klimaatverandering niet snel veranderen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je om moet gaan met deze droogte in de (moes)tuin. Gewassen hebben natuurlijk voldoende water nodig om te groeien en bloeien. Daarom deel ik vandaag 5 tips om water te besparen in de tuin.

#1 Regentonnen

regen

De tuin sproeien met water uit de kraan is natuurlijk ontzettend zonde én verspillend. Regenwater is vele malen gezonder voor de planten en is ook nog eens helemaal gratis. Schaf dus snel een flinke regenton aan en profiteer van elke regenbui in ons land. Heel veel gemeentes geven bovendien subsidies wanneer je jouw regenpijp afkoppelt. Zo zijn wij uiteindelijk gekomen tot 3 flinke regentonnen in onze tuin!

#2 Minder vaak wateren

water gieter

Wist je dat het in de meeste gevallen helemaal niet nodig is om dagelijks de planten water te geven? Nee, zelfs niet op hele warme dagen. Elke dag water geven kan de planten zelfs negatief beïnvloeden. Juist door de planten ietwat droog te laten staan, leren ze zelf water uit de bodem te halen en groeien de wortels juist dieper in de grond. Voorkom luie planten en geef dus minder vaak water. Bovendien is het vaak gunstiger om eens per week een flinke hoeveelheid water te geven dan elke dag een beetje.

#3 Mulchen

zaailingen

Als je een moestuin hebt, is mulchen een echte aanrader! Mulchen is het bedekken van de bodem rondom planten. Zo bescherm je de bodem van de plant tegen diverse weersinvloeden, ga je onkruid tegen, bescherm je de plant tegen allerlei ongewenste gasten, verbeter je de bodemstructuur én houd je beter vocht vast. De verdamping van vocht is namelijk veel minder door de bodembedekking en hierdoor hebben de planten ook minder water nodig. En mulchen is supermakkelijk! Je kunt de bodem bedekken met allerlei materialen, van houtsnippers tot stro en van compost tot karton. Zelf geef ik de voorkeur aan stro omdat het relatief goedkoop organisch materiaal is waar je eenvoudig aan kunt komen.

#4 Water opvangen

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Je kunt natuurlijk buiten water opvangen in regentonnen en daar je planten meer bewateren, maar ook binnenshuis wordt er genoeg water verspild waar je nog best gebruik van kunt maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van al dat water dat je tijdens het opwarmen van de douche door het putje spoelt? Maak er een gewoonte van om dit water op te vangen met een paar emmers en je hebt weer genoeg water voor de tuin.

#5 Geen zwembad in de tuin

zwembad

Deze tip is niet echt gerelateerd aan de (moes)tuin, maar is wel een toptip wat betreft waterbesparing in de tuin. Er zijn namelijk een heleboel mensen die bij de eerste zonnestralen hun plastic opblaasbad uit de schuur trekken om deze tot de rand te vullen. Hier vertoeven ze het liefst de hele dag in met het hele gezin. Ontzettend gezellig, maar wat een waterverspilling! Vooral wanneer het bad ‘s avonds wordt leeggegooid en de dag erna weer wordt gevuld! Het waterverbruik tijdens de afgelopen warme dagen was zo ongekend hoog dat mensen in Nederland dringend werden opgeroepen om niet te sproeien, minder lang te douchen én vooral geen zwembadjes te vullen. En als je dan toch een klein badje vult voor de kinderen, hergebruik dit water dan voor de tuin en vul het bad niet elke dag weer opnieuw.There are no comments

Add yours