notitieboek

5 tips voor het minimaliseren op stationery

Ik ben al vanaf jongs af aan gek op papierwaren, oftewel stationery. Ik spaarde leuke schriftjes en boekjes tot op het punt dat ik meer boekjes had dan ik ooit zou kunnen gebruiken. Van mooie vellen papier werd ik razendenthousiast en alles met een leuk printje deed mijn hart sneller kloppen. Een leuke en vrij onschuldige hobby, maar niet erg duurzaam natuurlijk. Vooral omdat ik het eigenlijk te zonde vond om de schriftjes en papieren ook echt te gebruiken en alles dus eigenlijk lag te verstoffen in de kast. Ik ben door de jaren heen dan ook flink gaan opruimen in deze verzameling. Schriftjes en boekjes ben ik daadwerkelijk gaan gebruiken en met al die mooie papieren, enveloppen en stickers ben ik gaan knutselen met de kinderen. Je hebt tenslotte veel meer plezier van iets als je het ook echt gebruikt. Minimaliseren op stationery kan lastig zijn, maar als de verzameling notitieboekjes, knutselpapieren en stickers uit de hand loopt, is een opruimronde vaak wel nodig. Daarom geef ik handige tips om te minimaliseren op stationery.

#1 Gebruik wat je hebt

agenda

Gebruik wat je hebt. Wat is het nut van zo’n mooie verzameling boekjes als je ze niet gebruikt? Houd een dagboek bij, schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent of geef de schriftjes aan de kinderen om vol te schrijven. De papierwaren zijn gemaakt om gebruikt te worden en zo heb je er echt veel meer plezier van.

#2 Beperk aankopen

notitieboek

Als je al een kast vol hebt met notitieboekjes, schriftjes en mooie papierwaren, heb je dan echt nog dat nieuwe boekje nodig? De verleiding is natuurlijk groot in de winkel, maar spreek met jezelf af dat je pas iets nieuws koopt als je iets anders hebt gebruikt of wanneer je het weer nodig hebt. Het zal even lastig zijn, maar zo loopt de verzameling niet verder uit de hand.

#3 Kies een duurzaam alternatief

moyu

Mocht je toch iets nieuws nodig hebben, kies dan voor een duurzaam alternatief. Iets dat langer meegaat of duurzaam geproduceerd is. Daar maak je niet alleen jezelf blij mee, maar ook het milieu. Een mooi duurzaam alternatief voor een notitieboekje is het notitieboekje van steenpapier van MOYU. Deze boekjes zijn gemaakt van steenpapier, waarvoor geen bomen zijn gekapt, en het mooiste is dat de pagina’s keer op keer weer herschrijfbaar zijn. Je kunt de pagina’s eenvoudig schoonmaken en weer opnieuw beschrijven. Ideaal dus voor het neerpennen van lijstjes, aantekeningen en al die andere ideeën die je gedurende de dag krijgt. En in het boekje vind je ook nog een handig weekoverzicht en to do-lijstje.

#4 Geef het cadeau

cadeaus

Jij bent niet de enige die gek is op mooie notitieboekjes en papierwaren. Mocht je echt een overschot hebben en willen minimaliseren op stationery, maak dan iemand anders bij met de mooie items uit jouw collectie. Zo ruimt het op in jouw kast en maak je iemand anders weer heel erg gelukkig.

#5 Doneer

hobbyspullen

Je weet al dat je oude kleding, boeken en speelgoed kunt doorgeven zodat je er iemand anders blij mee kunt maken, maar dat geldt natuurlijk ook voor stationery. Heel veel scholen en kinderopvanglocaties zijn dolblij met schriftjes, knutselmaterialen en stickers. Hobbymateriaal is daar niet aan te slepen en elke bijdrage is meer dan welkom. En is het niet een fijn idee dat de kinderen van jouw materialen iets moois maken voor thuis?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met MOYU. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “5 tips voor het minimaliseren op stationery”

  1. Ik koop alleen nog notitieboekjes met een doel, dat geeft me houvast. Anders is het het gevaar dat je kunt blijven kopen. Er is altijd wel iets moois te ontdekken. Met servies heb ik dezelfde regel, want dat aanbod is ook eindeloos, zelfs tweedehands.

    1. Dat is wel een slimme stelregel want anders is het hek van de dam. Servies is inderdaad ook zoiets waar je van blijft kopen, vooral als je een verzamelaar bent. ‘Gelukkig’ is zo’n collectie bij ons in huis onmogelijk want alles valt kapot ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *