lach

5 tips voor goede mondverzorging

Een gezonde mond is ontzettend belangrijk voor ons welzijn. We voelen ons zelfverzekerd met een mooie lach en een frisse adem, maar daar bovenop is een gezonde mond ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat een slechte mondgezondheid de kans op hart- en vaatziekten, longontsteking, hersenaandoeningen en aderverkalking verhoogd? Zorg dus goed voor je gebit zodat het zijn taak kan doen en je jouw algehele gezondheid verbetert. Ik geef graag 5 tips voor een goede mondverzorging.

#1 Kies een goede tandenborstel

tandenborstel

Qua mondverzorging is tandenpoetsen de absolute nummer 1. Het houd je tanden schoon en fris, verwijderd aanslag én helpt bij een stinkende adem. Het is belangrijk dat je hierbij een goede tandenborstel gebruikt en dat hoeft heus niet zo’n geavanceerd model te zijn met 5 soorten borstelharen in alle richtingen. Een eenvoudige tandenborstel met een vrij kleine kop, zodat de borstel overal goed bij kan komen, en zachte borstelharen is het meest belangrijk. Een te harde tandenborstel kan namelijk het tandvlees irriteren en gezond tandvlees is ontzettend belangrijk voor je gebit. En vergeet natuurlijk niet om elke 3 maanden de tandenborstel te verwisselen. Dat is wel zo hygiënisch.

#2 Poets goed

tandenborstel

Goed tandenpoetsen is natuurlijk niet alleen een kwestie van een tandenborstel pakken en poetsen maar. Een goede mondverzorging vereist een bepaalde techniek en consistentie. Helaas zijn er nog steeds veel mensen die te weinig poetsen of te kort poetsen. Het advies is om elke dag minimaal 2 keer te poetsen en dit dan ook 2 minuten lang te doen. Zorg ervoor dat je in die tijd alle tanden en kiezen bereikt, zowel de binnen- en buitenkant als de bovenkant. En vergeet natuurlijk niet om ook het tandvlees zacht mee te poetsen door de tandenborstel schuin in de mond te houden tijdens het poetsen.

#3 Flossen

positiviteit

Ik durf haast met zekerheid te zeggen dat één van de meest voorkomende leugens ter wereld in de tandartsstoel wordt verkondigd wanneer de tandarts vraagt ‘flos je elke dag?’. Braaf zeggen we allemaal ‘ja’, maar de meeste mensen blijken dit niet of nauwelijks te doen. En dat is jammer want flossen is écht heel belangrijk. Je kunt door middel van flossen namelijk juist die plekken tussen tanden en kiezen reinigen waar de tandenborstel niet bij kan. Dit kun je doen met flosdraad, maar ook met tandenstokers of met ragers. En het hoeft slechts één keer per dag! Er is dus geen excuus om het niet te doen.

#4 Mondspoelmiddelen

tanden poetsen

Om de mondverzorging af te ronden, is het gebruik van een mondspoelmiddel een goede aanvulling. Voor elk gebit en elke wens is er wel een mondwater op de markt en de keuze hangt erg af van jouw persoonlijke voorkeuren. Kies echter bewust: een al te heftige mondwater is helemaal niet nodig, en kan zelfs averechts werken, en gebruik het ook zeker niet te vaak per dag. Vooral bij irritatie in de mond of na een ingreep is het gebruik van mondspoelmiddel een fijne aanvulling voor een goede mondhygiëne.

#5 Informeer jezelf

tanden poetsen

Een goede mondverzorging kan niet zonder de nodige kennis. Lees je in over het belang van poetsen, flossen, tandartsbezoeken en andere zaken. Zo ben je goed geïnformeerd en weet je wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. Een website waar je veel informatie vindt over mondverzorging is VraagDeTandarts.nl. Hier vind je bijvoorbeeld informatie over veelvoorkomende problemen als gevoelige tanden, ontstoken tandvlees, slechte adem en een droge mond, maar ook tips tegen tandenknarsen of tips voor het beste mondspoelmiddel volgens vraagdetandarts.nl. Zo adviseren ze Oxyfresh mondspoelmiddel tegen een slechte adem en voor extra verzorging en ik ben fan van hoe mild het middel is en de lemon mint smaak. Lees je in en doe er je voordeel mee!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een externe partij. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *