Het duurzame gezin

Leestip: Het duurzame gezin

Een duurzame lifestyle is enorm verrijkend en leerzaam, maar kan zo nu en dan wel uitdagend zijn. Hoe reis je zo duurzaam mogelijk naar het werk? Welke groente is in het seizoen én lokaal? Hoe kun je energie besparen in huis? En waar kun je verpakkingsvrij winkelen voor biologische producten? Als je een gezin hebt, neemt het aantal duurzame dilemma’s alleen maar toe. Wat voor soort luiers gebruik je? Hoe leer je jouw kinderen een duurzaam en gezond eetpatroon aan? Wat is het meest verantwoorde speelgoed? En hoe praat je met kinderen over het klimaat en het belang van duurzaam leven? Gelukkig hoef je het wiel absoluut niet opnieuw uit te vinden. Laat je inspireren door een gezin dat al jaren zo bewust en duurzaam mogelijk leeft en hun reis met liefde deelt via hun sociale kanalen en in hun boek ‘Het duurzame gezin’.

Het duurzame gezin

‘Het duurzame gezin’ is een boek van Sustainable Family: het Belgische gezin van Ellen Dictus en Nikolas Sterck en hun twee zoontjes Jules en Arthur. Via hun blog en Instagramaccount inspireren ze talloze mensen tot een meer duurzaam en mindful leven. Ze organiseren workshops en online cursussen, hebben een eigen webshop en bieden advies aan particulieren en bedrijven. Daarnaast houden ze ook nog hun gezin draaiende en zijn ze onderhand experts geworden in duurzaam (ver)bouwen. Een enorme inspiratiebron voor een duurzaam en vervullend leven!

Het duurzame gezin

Er zijn natuurlijk al talloze boeken geschreven over duurzaam leven, maar ik verslind ze allemaal met groot plezier. Iedereen leeft zijn of haar duurzame leven toch nét weer anders en heeft weer andere lessen om over te dragen. In ‘Het duurzame gezin’ ligt de nadruk in het boek sterk op het gezinsleven en dat is een welkome toevoeging aan het huidige aanbod aan boeken over duurzaamheid. In 8 hoofdstukken nemen ze de lezer aan de hand en leggen ze alles uit over hun bewuste keuzes op het gebied van geluk, voeding, kleding, dagelijks leven, verzorging, tuinieren, reizen en wonen.

Het duurzame gezin

Een groot deel van het boek gaat over duurzaamheid in de keuken. Dat is ook logisch: ons eetpatroon heeft een grote milieu impact en de keuzes die we in de keuken maken zijn erg bepalend voor ons dagelijks leven. In dit hoofdstuk leer je dan ook heel veel over duurzamere voedingskeuzes. Ellen en Nikolas hebben gekozen voor een vegan lifestyle voor hun gezin en in het boek leggen ze precies uit wat voor impact een plantaardig dieet heeft. Daarnaast leer je meer over mealpreppen, het aanleggen van een duurzame voorraadkast, verpakkingsarm winkelen en gezond en gebalanceerd eten voor jong en oud. Ze delen zelfs een aantal van hun favoriete recepten.

Het duurzame gezin

In de andere hoofdstukken komen talloze andere onderwerpen aan bod. Zo leer je in het hoofdstuk ‘Kleerkast’ alles over een duurzame garderobe en de mogelijkheden op het gebied van tweedehands kleding en kledingruilen en leggen ze in het hoofdstuk ‘Reizen’ uit hoe zij zo duurzaam mogelijk reizen in binnen- en buitenland. Ik vond vooral het hoofdstuk over ‘Bouw en Huis’ interessant. Ellen en Nikolas hebben namelijk niet alleen hun eigen huis duurzaam gebouwd, maar hebben ook een tiny house zo duurzaam mogelijk gebouwd ter inspiratie voor anderen. In dit hoofdstuk delen ze al hun kennis over bio-ecologisch bouwen, duurzame bouwmaterialen, energiebesparing en inrichting.

Het duurzame gezin

‘Het duurzame gezin’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 24,99. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van Sustainable Family voor meer inspiratie of volg ze op Instagram voor heel veel inspirerende posts en een kijkje in hun duurzame leven.

Deze review bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “Leestip: Het duurzame gezin”

  1. Dit lijkt mij echt een superinteressant boek! Zeker omdat ik ook met mijn gezin op zoek ben naar duurzaamheid in allerlei vormen 🙂 Ik ga de bibliotheek vragen om het aan te schaffen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *