goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #160

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Vakantie vieren in eigen straat

Door het corona virus vallen veel vakantieplannen in duigen. Het advies is om toch vooral in eigen land te blijven en dan het liefst thuis te blijven. Dat kan best een domper zijn, maar thuis kun je gelukkig ook een ontzettend leuke vakantie vieren. Dat laat gemeente Rotterdam wel zien! Als eerste stad gaat Rotterdam experimenteren met het inrichten van straten als vakantieplekken. Weg met de geparkeerde auto’s en ruimte voor kunstgras, zwembadjes, zandbakken en tuinsets. Door de crisis is er meer behoefte gekomen aan ruimte rondom het huis om te spelen en elkaar te ontmoeten en Derk Loorbach van DRIFT, onderzoeksinstituut voor transities, vind dit het ideale moment om de voordelen van meer publieke ruimte uit te proberen. De pilot begint deze maand en het plan is om uiteindelijk in de vakantiemaanden zo’n 200 tot 300 straten in heel Nederland om te toveren tot Vakantiestraat. In Rotterdam hebben bewoners van vijftien straten al interesse getoond, maar ook in de rest van Nederland kunnen bewoners zich aanmelden via Vakantiestraat.nl.

MEERBOMENNU

boom

Deze week is de nieuwe campagne MEERBOMENNU van start gegaan en heel Nederland kan meedoen. De campagne is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda. Komende winter willen ze minimaal 1 miljoen bomen gratis (!) weggeven om zo het Nederlandse platteland op te fleuren. Maar iedereen kan aanspraak maken op deze gratis bomen om Nederland in één klap flink te vergroenen. Bomen planten is namelijk één van dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Hoe dit in zijn werk gaat? Veelal worden de overtallige zaailingen van bomen door natuurbeheerders weggehaald. MEERGroen verzamelt deze verschillende, veelal inheemse, planten- en bomensoorten en geeft ze tijdens deze actie weg. Je leest er alles over op de website van MEERBOMENNU.

Gratis menstruatieproducten voor meisjes in Nieuw-Zeeland

duurzame menstruatieproducten

Wereldwijd is er nog steeds een grote ongelijkheid tussen jongens en meisjes en de hoeveelheid scholing die zij krijgen. Niet alleen hebben meisjes minder toegang tot onderwijs, maar door diverse omstandigheden zijn zij vaak ook minder vaak in staat om naar school te gaan. Eén van deze redenen is period poverty: niet de financiële middelen hebben om menstruatieproducten aan te schaffen en hierdoor school missen. Deze problemen komen veel vaker voor dan je denkt. In Nieuw-Zeeland zijn er bijna 95.000 meisjes van 9 tot 18 jaar die hierdoor hun lessen met regelmaat missen. Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland vind dit onacceptabel en heeft bekend gemaakt dat de overheid NZ$2,6 miljoen vrij zal maken om menstruatieproducten beschikbaar te stellen voor jonge mensen zodat ze gewoon naar school kunnen gaan. Het initiatief zal van start gaan op 15 scholen in de Waikato regio op het Noordereiland en in 2021 landelijk worden uitgerold. ⁣There are no comments

Add yours