goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #159

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

#BlackLivesMatter

blacklivesmatter

De aanleiding is natuurlijk afschuwelijk, maar de wereldwijde #BlackLivesMatter protesten deze week waren enorm inspirerend. De directe aanleiding voor de protesten was de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd door een witte politieagent, maar dit is helaas absoluut niet de enige gebeurtenis van deze aard. De maat is vol en dat was over de hele wereld merkbaar deze week. Op de Dam in Amsterdam verzamelden duizenden mensen zich op maandag om te protesteren tegen institutioneel racisme en op dinsdag waren duizenden mensen aanwezig op het Malieveld in Den Haag. Woensdag werd Rotterdam het podium van de protesten en verzamelden duizenden mensen zich op en rond de Erasmusbrug. Het is hoopgevend en indrukwekkend om zoveel mensen op de been te zien tegen (institutioneel) racisme. Maar de strijd is natuurlijk nog lang niet voorbij. Wil je zelf een steentje bijdragen? Ga dan het gesprek aan met vrienden, familie en kennissen. Leg ze uit hoe racisme nog steeds een onderdeel is van onze samenleving en wat ze zelf kunnen doen of laten. En verdiep je in hoe je een goede bondgenoot kunt zijn. Op Wit Huiswerk vind je ontzettend veel tips voor waardevolle artikelen, boeken, films en podcasts om je meer te verdiepen in (de historie van) racisme en de strijd tegen racisme.

Regen!

regen

De afgelopen weken was het heerlijk weer en hebben we massaal genoten van de zon, de bloeiende bloemen en struiken én al het lekkers dat dit seizoen voor ons in petto heeft. Helaas heeft dat zonnige weer ook zijn keerzijde. De droogte in ons land wordt een steeds groter probleem. Natuurlijk zijn de meeste zomers droger, maar de droogte neemt de laatste jaren steeds meer toe en dit heeft verstrekkende gevolgen voor onze gewassen, de bodemkwaliteit en onze watervoorraad. Gelukkig was er deze week eindelijk regen! En niet zomaar een buitje, maar aanhoudende regenval waar dringend behoefte aan was. Niet iedereen is even blij met dit weer, maar we mogen er best dankbaar voor zijn.

LGBTQ+ geschiedenis op school

regenboogvlag

Schotland zal vanaf 2021 het eerste land ter wereld zijn waar LGBTQ+ geschiedenis een vast onderdeel zal zijn van het curriculum op openbare scholen. De ministers hebben de volledige aanbevelingen van de Time for Inclusive Education (TIE) ter harte genomen en vanaf volgend jaar zullen onderwerpen als gelijkheid, LGBTQ+ identiteit en hoe om te gaan met transfobie en homofobie standaard onderdeel zijn van het onderwijs voor de jeugd.

Vegan Surinaams eten in Amsterdam

Ben je ook gek op Surinaams eten, maar vind je de vega(n) keuze erg beperkt? Dan heb ik goed nieuws voor je. In Amsterdam is sinds kort namelijk de Palmentuin geopend. Dit multifunctionele concept is een bezorg- en afhaalrestaurant voor vegan Surinaams eten en een platform voor iedereen die hier meer over wil leren. Het restaurant is een initiatief van Dwight Neville, Jason Tjon Affo en Jeremy Herkul. Neem vooral eens een kijkje op het Instagramaccount van de Palmentuin voor een preview van het eten en voor meer informatie over het restaurant.There are no comments

Add yours

CommentLuv badge