duurzaam handboek voor de luie tuinier

Leestip: Duurzaam handboek voor de luie tuinier

De laatste jaren zijn wij steeds duurzamer en bewuster gaan leven en één van de grootste veranderingen die wij hebben doorgevoerd is wellicht wel in onze tuin. Vroeger hadden we niets met tuinieren. Natuur vonden we maar rommelig en het liefst hadden we een tuin met stenen omdat dat zo lekker eenvoudig te onderhouden was. Geleidelijk aan zijn we gaan experimenteren met meer groen en ontdekten we hoe fijn tuinieren is. We genieten van al het groen in onze omgeving, hebben ontzag gekregen voor hoe ons voedsel tot stand komt én we ontspannen en vergeten de tijd compleet wanneer we aan het werk zijn in onze moestuin. Tuinieren, en ook moestuinieren, is vooral een kwestie van aan de slag gaan en zelf ontdekken. Al doende leert men en elke tuin is weer anders. Toch is het ontzettend handig om alvast wat basiskennis te hebben over grondsoorten, diverse soorten planten, de verzorging van planten en biodiversiteit. Daarom is wat mij betreft een goed moestuinboek onmisbaar in de kast. Eén van mijn nieuwe favorieten is het ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’ van Loethe Olthuis.

duurzaam handboek voor de luie tuinier

Loethe Olthuis schrijft als journalist al jaren veel over dieren, milieu en duurzaamheid in diverse kranten en tijdschriften. Daarnaast heeft ook al diverse boeken op haar naam staan. Zo is bijvoorbeeld in 2017 het boek ‘Zin en onzin in de supermarkt’ verschenen waarin ze de lezer door het supermarktdoolhof leidt en uitlegt hoe je slimme keuzes kunt maken wat betreft wat je koopt en wat je eet. In haar nieuwste boek, het ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’ legt ze precies uit hoe je, in een paar eenvoudige stappen, meer natuur creëert in jouw tuin of zelfs op het balkon. Ze neemt je in het boek mee aan de hand en vertelt je hoe zelfs de meest onervaren en luie tuinier in 10 stappen een groenere buitenruimte creëert. Deze stappen zijn als volgt:

  • stap 1: weg met die tegels!
  • stap 2: water, grond en licht
  • stap 3: kom maar, planten!
  • stap 4: geen gras, wel een bijenboog
  • stap 5: bescherm de bestuivers
  • stap 6: hallo, klimaatverandering!
  • stap 7: word vrienden met je onkruid
  • stap 8: wees een luie tuinier
  • stap 9: maak van je tuin een beestenboel
  • stap 10: maak een smultuin
duurzaam handboek voor de luie tuinier

Zoals je in bovenstaand overzicht kunt zien, is het boek enorm uitgebreid en worden alle belangrijke aspecten van tuinieren aangestipt. Het boek begint, heel terecht, over het belang van groen in onze omgeving en de nadelen van tegels in de tuin. Zelfs al heb je verder niets met tuinieren dan kun je met de tips van Loethe Olthuis snel die tegels uit de tuin wippen en kiezen voor een groener alternatief waar mens, dier en milieu een stuk blijer van worden. Waarom dit zo belangrijk is, komt ook uitgebreid aan bod in het hoofdstuk ‘Hallo, klimaatverandering!’. Ik vind het een verademing dat deze informatie ook is opgenomen in een boek over (moes)tuinieren. Het hangt namelijk allemaal enorm nauw samen en in onze tuin kunnen we wel degelijk ons steentje bijdragen aan een betere wereld.

duurzaam handboek voor de luie tuinier

Wil je meer leren en écht aan de slag met jouw tuin of balkon? Dan vind je in het boek een schat aan informatie. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je jouw planten goed verzorgt qua bodem, water en zon. Je leert hoe belangrijk biodiversiteit is en hoe alles in de tuin een perfect evenwicht vormt. Wil je een steentje bijdragen in de bescherming van bestuivers? Dan leer je in het boek alles over nuttige planten en bloemen en zelfs hoe je een bijenhotel of een bijenbad kunt maken. Ook leert Loethe Olthuis de lezer dat onkruid lang niet zo ongewenst zou moeten zijn als het nu is. Onkruid heeft een belangrijke functie in onze tuin. Maar wil je toch het onkruid tegen gaan? Dan vind het in het boek talloze tips voor anti-onkruidbodembedekkers en hoe je het onkruid in jouw tuin kunt managen.

duurzaam handboek voor de luie tuinier

Het boek is zeer geschikt als naslagwerk voor de beginnende tuinier, maar ook als je al wat ervaring in de tuin hebt, kan ik dit boek van harte aanbevelen. Loethe Olthuis geeft namelijk eenvoudige tips, maar verdiept de informatie zodanig dat je er, zelfs als ervaren tuinier, veel van kunt leren. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je zelf een natuurvriendelijk bestrijdingsmiddel voor diverse tuinplagen kunt maken, hoe je uitzoekt wat voor grondsoort je in jouw tuin hebt en ontdek je alles over (het nut van) bodembedekkers. Daarnaast bevat het boek nog volop informatie over allerlei soorten planten. De lijsten bevatten handige informatie voor bodembedekkende planten, bloeiers die ideaal zijn voor een bijenboog of andere insectenboog in de tuin, eetbare planten, planten geschikt voor een bloemenweide of plukborder en onmisbare keukenkruiden die je zelf kunt groeien. Daarnaast vind je allerlei handige tips voor boeken, websites en tijdschriften over (moes)tuinieren én een handig overzicht van biologische kwekerijen en zaadhandels achterin het boek.

duurzaam handboek voor de luie tuinier

Het ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’ van Loethe Olthuis is nu algemeen verkrijgbaar bij de boekhandels en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 24,99. En wil je meer van Loethe Olthuis lezen? Lees dan haar stukken in tijdschriften als OneWorld, Radar+ en ELLE Eten.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *