moestuin

Mijn 5 favoriete boeken over moestuinieren

Waar ik vroeger een hekel had aan vieze handen, alles dat kroop en vloog en nog geen eik van een beuk kon onderscheiden, vind ik tegenwoordig niets fijner dan lekker rommelen in mijn moestuin. Wie had dat ooit gedacht? Het fijne aan tuinieren is dat je direct effect ziet van wat je doet, maar ook nog een leuke verrassing in het verschiet hebt. Het is iets waar je niet bij na hoeft te denken en waarbij je in de frisse buitenlucht bent. Moestuinieren is vooral een kwestie van doen. Al doende leer je steeds meer over het onderhouden van een duurzame tuin, de planten, bodemkwaliteit, verzorging, composteren en nog heel veel meer essentiële zaken. Maar natuurlijk helpt het wel als je hierbij een beetje hulp krijgt van meer ervaren tuinders. Daarom zet ik vandaag mijn 5 favoriete boeken over moestuinieren op een rij. Het zijn stuk voor stuk boeken waar ik enorm veel van heb geleerd en die ik nog steeds regelmatig raadpleeg voor allerlei vragen.

De moestuin van Mme Zsazsa

de moestuin van mme zsazsa

Ik ben gek op alles dat Kim Leysen, beter bekend als Mme Zsazsa, doet. Ik verslind al haar boeken en haar moestuinboek ‘De moestuin van Mme Zsazsa’, die ze samen schreef met Dorien Knockaert, is een absolute favoriet. Het boek staat vol met tips en informatie over hoe ze zelf haar riante moestuin onderhoudt en Dorien Knockaert vertelt je precies wat voor lekkers je kunt maken met jouw verse oogst.

Kim Leysen & Dorien Knockaert – De moestuin van Mme Zsazsa – € 29,99

Duurzaam handboek voor de luie tuinier

duurzaam handboek voor de luie tuinier

Het ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’ van Loethe Olthuis is een vrij nieuwe titel die direct een favoriet is geworden. Het boek is overzichtelijk opgedeeld en voorziet je van alle noodzakelijke informatie om succesvol te tuinieren in de tuin of op het balkon. Het boek gaat diep in op duurzaam tuinieren en het creëren van een gezond ecosysteem in de tuin.

Loethe Olthuis – Duurzaam handboek voor de luie tuinier – € 24,99

Een kleine eetbare tuin

een kleine eetbare tuin

Het boek ‘Een kleine eetbare tuin’ van Madelon Oostwoud is een ontzettend handige gids voor iedere moestuinier. Je leert alles over het aanleggen van je eigen eetbare tuin met een grote nadruk op tuinontwerp en inrichting. Daarnaast staat het boek vol met onmisbare informatie over zaaien, stekken, bewateren, composteren, bodemleven, oogsten en nog heel veel meer.

Madelon Oostwoud – Een kleine eetbare tuin – € 22,95

Voedselbos

voedselbos

Het is niet direct een boek over moestuinieren, maar wat mij betreft is ‘Voedselbos’ van Madelon Oostwoud een absolute aanrader voor iedereen met een tuin. Je leert er alles over het zelf aanleggen van een succesvol voedselbos en diverse plantensoorten en als bonus ontdek je ook nog eens welke voedselbossen Nederland rijk is.

Madelon Oostwoud – Voedselbos – € 29,95

Permacultuur in je moestuin

permacultuur in je moestuin

Het boek ‘Permacultuur in je moestuin’ van Christopher Shein en Julie Thompson is een ontzettend belangrijke en handige gids als je jouw tuin wilt opbouwen aan de hand van permacultuurprincipes. Zo creëer je een veerkrachtig evenwicht in de tuin waar jij, maar ook de dieren en de planten, enorm van profiteren.

Christopher Shein – Permacultuur in de moestuin – € 29,95

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *