zeep

Handige tips voor meer hygiëne in huis

Sinds de wereldwijde uitbraak van het corona virus zijn mensen zich veel bewuster geworden van hun dagelijkse gewoontes. Omdat we bang zijn het virus op te lopen, wassen we massaal vaker onze handen, geven we onze telefoon niet meer uit handen, blijven we netjes uit de buurt van mensen op straat en werken we het liefst thuis. We zijn ons ineens akelig bewust van alle handen die winkelwagentjes, deurklinken, toetsenborden en pinautomaten hebben aangeraakt. Maar ook thuis letten we meer op de hygiëne. Er worden niet voor niets zoveel schoonmaakmiddelen verkocht. Het is natuurlijk goed dat we nu een stuk schoner zijn, maar ook zonder pandemie zijn er genoeg redenen om de hygiëne in huis op peil te houden. Met een paar goede gewoontes in huis zorg je voor een gezonde leefomgeving en kun je allerlei ziektes simpelweg voorkomen. Ik deel graag een aantal handige en eenvoudige tips voor meer hygiëne in huis.

#1 Handen wassen

wassen

We hebben er nu allemaal een goede gewoonte van gemaakt om de handen vaker te wassen. Vooral als we buitenshuis zijn geweest, wassen we eerst onze handen voordat we iets anders gaan doen. Dit is een goede gewoonte om aan te houden. Door de handen regelmatig te wassen, minimaliseer je het risico op het verspreiden van bacteriën en virussen. Vooral als je het huis uit bent geweest, naar het toilet bent geweest, een luier hebt verschoond of eten aan het bereiden bent, is dit belangrijk.

#2 Schoenen uit in huis

bed

Alhoewel het in Nederland gebruikelijk is, wordt het in veel culturen als onhygiënisch gezien om de schoenen binnenshuis te dragen. Eigenlijk is dit ook logisch. Je loopt de hele dag op deze schoenen buiten en dit straatvuil neem je allemaal mee naar binnen. Uit onderzoek van de Universiteit van Arizona is gebleken dat diverse schadelijke bacteriën, zelfs de E.coli bacterie, via onze schoenen ons huis kunnen binnenkomen. Het loont dus om de schoenen bij binnenkomst uit te doen.

#3 Poets de deurklinken

vloer

Als je het huis poetst, haal je dan ook altijd een doekje over de deurklinken en de lichtknopjes? Dit zijn dingen die de meeste mensen vergeten, maar die wel veelvuldig worden aangeraakt door verschillende mensen. Maak het poetsen van deurklinken en lichtknopjes een onderdeel van je vaste schoonmaakroutine.

#4 Maak je telefoon schoon

smartphone

Wees eens eerlijk: hoe vaak maak jij jouw telefoon schoon? Je gebruik jouw smartphone de hele dag door en neemt hem overal mee naar toe. De telefoon is hierdoor een bron van bacteriën die je door gebruik overbrengt op je handen en gezicht. Maak dus regelmatig de telefoon schoon, bijvoorbeeld met een doekje en bacteriële spray of een brillendoekje.

#5 Vervang het vaatdoekje

schoonmaakmiddel

Je kunt nog zó schoon zijn in huis, maar als je het vaatdoekje meerdere dagen achter elkaar blijft gebruiken, doe je al die moeite voor niets. Een vaatdoekje wordt vaak voor van alles in huis gebruikt en zit na een paar poetsbeurten vol met allerlei viezigheid. Vervang daarom het vaatdoekje minstens iedere dag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *