plastic afval

5 inspirerende TED talks over plasticvervuiling

De laatste jaren staan voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het regelmatig kijken van een TED talk. Via TED.com laat ik me inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks over plasticvervuiling.

Dianna Cohen – Tough truths about about plastic pollution

In deze confronterende TED talk legt Dianna Cohen, kunstenares en oprichtster van The Plastic Pollution Coalition, uit wat de problemen met plastic eigenlijk zijn. De TED talk is opgenomen in 2010, maar nog even relevant vandaag. Voor iedereen die meer wilt weten over de omvang van het plastic probleem is deze video een aanrader.

Sylvia Earle – My wish: protect our oceans

In deze TED talk van de legendarisch oceaanresearcher Sylvia Earle uit 2009 wordt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk onze leefomgeving is voor ons en hoe groot het plasticprobleem is in onze oceanen. We zijn nu ruim 10 jaar verder en de problematiek is alles behalve afgenomen. Als je een beeld wilt krijgen van de kwetsbaarheid van onze leefomgeving is deze video een must see.

Melati & Isabel Wijsen – Our campaign to ban plastic bags in Bali

De inspirerende zussen Melati en Isabel Wijsen hebben het hun missie gemaakt om plastic tassen op Bali te weren. In deze TED talk vertellen ze over alle acties die ze hebben ondernomen om hun thuiseiland op te schonen van plastic en hoe al deze acties uiteindelijk succesvol zijn gebleken.

David Katz – The surprising solution to ocean plastic

David Katz is de oprichten de de CEO van The Plastic Bank: een organisatie die wereldwijd winkels wil oprichten waar mensen plastic afval kunnen inbrengen in ruil voor financiële middelen. Dit plastic afval wordt weer in de keten gebracht door hergebruik. Dit initiatief stimuleert de circulaire economie, zet zich in tegen armoede en pakt het plasticprobleem aan voor het de oceanen vervuilt. Het is een bijzondere benadering voor het plasticprobleem en zeker het bekijken waard!

Morgan Vague – These bacteria eat plastic

Dat plastic een enorm probleem vormt dat mag duidelijk zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg onderzoekers die zich inzetten voor het oplossen van het huidige plasticprobleem. Onderzoeker Morgan Vague laat ons in deze TEDx talk kennismaken met een bijzondere bacterie die plastic eet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *