Dingen anders doen

Leestip: Dingen anders doen

Iedereen heeft wel van die vervelende gewoontes waar je eigenlijk niet zo blij mee bent, maar waar je maar moeilijk van af komt. Of van die gewoontes die je jezelf eigenlijk zou willen aanleren, maar het lukt je maar niet. Ik zou graag vaker willen sporten, een stuk gezonder willen eten, minder willen mopperen, meer willen lezen, meer geld willen sparen en minder tijd willen besteden aan scrollen op mijn telefoon. Allemaal veranderingen die mijn leven en mijn gezondheid aanzienlijk zouden verbeteren, maar het veranderen van deze gewoontes blijkt een stuk lastiger te zijn dan ik zou willen. Voor iedereen die hier ook mee worstelt, kan ik het boek ‘Dingen anders doen’ van Lianne Keemink, aka The Self Help Hipster, van harte aanbevelen. Haar nieuwste boek gaat namelijk helemaal over de psychologie achter onze gewoontes en hoe kleine gewoonteveranderingen kunnen zorgen voor een nóg leuker leven.

Zoals jullie weten ben ik gek op zelfhulpboeken. Ik verslind elk boek dat gaat over persoonlijke ontwikkeling en uit nagenoeg elk boek leer ik wel een waardevolle les waar ik écht iets aan heb. Een nadeel is wel dat veel zelfhulpboeken door Amerikanen zijn geschreven. Dat maakt dat sommige ervaringen toch minder aansluiten bij onze belevingswereld én dat de toon van de boeken soms een tikkeltje hysterisch kan zijn. Iets is al gauw ‘life-changing‘, ‘magical‘ of ‘the best advice ever‘. Daar moet je als nuchtere Nederlander maar net tegen kunnen. Gelukkig hebben we ook fantastische zelfhulpboekenschrijvers in eigen land. Lianne Keemink, ook wel bekend als The Self Help Hipster, is zo’n self-help junkie wiens boeken je niet mag missen.

Twee jaar geleden publiceerde Lianne haar allereerste boek. In ‘Je moet (bijna) niks‘ bundelde ze al haar kennis over zelfhulp en haar persoonlijke ervaringen in één boek dat ontzettend leuk en toegankelijk is. Het boek stond vol met productiviteitsmethodes, mindfulnesstechnieken en positiviteitshacks, maar dan met Hollandse nuchterheid. Nu, twee jaar later, is haar tweede boek verschenen. In ‘Dingen anders doen’ vertelt Lianne je alles over hoe kleine gewoonteveranderingen je leven nog veel leuker kunnen maken. Ze gaat in op de mechanismen achter onze gewoontes, het belang van gewoonteveranderingen én de dingen-anders-doen-methode.

En dan nu de dingen-anders-doen-methode. Dat is tenslotte waar het boek om draait en waarom mensen dit boek zouden moeten lezen. Lianne is heel relativerend over zaken als 30-day challenges, de alles-of-niets-mentaliteit en de gebruikelijke valkuilen bij het door willen voeren van veranderingen. En juist dit maakt het boek zo’n breath of fresh air. Het hoeft niet perfect en het hoeft niet allemaal tegelijkertijd. Elke stap in de goede richting is er één en geen enkel mens is perfect. Met elke stap en elke dag dat de nieuwe gewoonte wel lukt, werk je weer aan ervaring en aan jouw track record. Dit maakt het proberen van een gewoonteverandering al snel een minder moeilijke opgave. Want als het niet direct perfect hoeft en je alle vrijheid hebt om het op jouw eigen manier te doen, wat houd je dan nog tegen om het gewoon eens te proberen?

Al staat het boek vol met advies en tips voor gedragsverandering, het betekent niet dat Lianne vindt dat iedereen het onderste uit de kan moet halen en moet werken aan zichzelf. Ben je prima tevreden met jezelf en met jouw leven? Good for you! Haar eerste boek heet niet voor niets ‘Je moet (bijna) niks’. En zijn er gewoontes die misschien niet heel goed voor je zijn, zoals koffiedrinken en bingewatchen in mijn geval, maar waar je wel heel gelukkig van wordt? Laat het dan lekker en geniet ervan! Ik ben echter, net als Lianne, gek op zelfhulp en ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen beter te regelen en het beste uit mezelf te halen. Herken jij jezelf hierin? Dan is dit boek absoluut voor jou bedoeld! Je haalt er ongetwijfeld een aantal fantastische lessen uit. Zo is ‘we don’t negotiate with terrorists‘ mijn nieuwste favoriete mantra om mijn innerlijke saboteur de mond te snoeren.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het nieuwste boek van Lianne Keemink? ‘Dingen anders doen’ is nu algemeen verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Bol.com voor € 20,99. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book voor € 9,99. Wil je meer lezen van Lianne Keemink? Breng dan een bezoek aan haar blog The Self Help Hipster of volg haar op Medium.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *