huisdieren

5 zero waste tips voor huisdieren

Over afval verminderen is huis wordt veel geschreven en gesproken. We krijgen tips om beter te recyclen, minder plastic te gebruiken, voedselverspilling tegen te gaan en minder voorverpakte producten te kopen. Zo verspillen we als mensen veel minder grondstoffen en dat is in alle opzichten goed voor het milieu. Maar hoe zit het met onze huisdieren? We kunnen namelijk bij de aankopen en het opvoeden van onze geliefde huisdieren ook veel meer duurzame keuzes maken en dat wordt nog vaak over het hoofd gezien. Daarom deel ik in dit artikel graag 5 zero waste tips voor huisdieren.

#1 Composteerbare hondenpoepzakjes

hond

Ik kan iedereen die zijn of haar hond uitlaat en de uitwerpselen daarna opruimt alleen maar een flink applaus geven. Er zijn nog steeds teveel mensen die de rommel niet opruimen waardoor veel grasvelden eerder mijnenvelden worden voor spelende kinderen. Elk hondenpoepzakje is voor mij dan ook al beter dan niets. Maar natuurlijk kun je hierin ook duurzamere keuzes maken, bijvoorbeeld voor composteerbare hondenpoepzakjes. Deze zakjes zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

#2 Voeding in bulk

kat

De meeste voeding voor onze huisdieren wordt in grote (plastic) zakken verkocht en dat geeft veel afval. Gelukkig kun je bij veel dierenwinkels de voeding in schepbakken vinden en deze met je eigen bakjes en zakjes meenemen. Mocht dit niet het geval zijn bij jou in de buurt, kies dan voor een verpakking van papier en het liefst zo groot mogelijk. Dat scheelt uiteindelijk toch wat afval.

#3 Geen plastic speeltjes

hond

Net als voor kinderen heb je voor huisdieren een enorm aanbod aan speeltjes in allerlei kleuren en formaten. Helaas zijn veel van deze speeltjes wel van plastic gemaakt. Vaak betekent dit dat ze snel kapot gaan, maar het betekent ook dat jouw hond of kat, die toch vaak bijt en kauwt op de speeltjes, zo ongezien minuscule stukjes plastic binnenkrijgt. Kies daarom liever van speeltjes van ander materiaal.

#4 Afbreekbare bakvulling

konijn

Voor de kattenbak heb je allerlei soorten vulling. Alhoewel deze vulling niet gecomposteerd kan worden, kun je hier wel duurzamere keuzes maken. Let er bijvoorbeeld op dat je geen kattenbakvulling van plastic materialen koopt. Kies in plaats daarvan voor vulling van natuurlijke materialen, zoals grind, bamboe of maïs. Ook voor de vulling van het hok van konijnen of cavia’s zijn er voldoende duurzame materialen om uit te kiezen. Zo kun je oude kranten hergebruiken, maar ook het hok vullen met zaagsel, papierkorrels of hennepvezels.

#5 Kies voor tweedehands

kat

Wanneer je een huisdier in huis neemt, zul je veel spullen moeten aanschaffen. Denk aan een hok, speeltjes, verzorgingsproducten, een mand, een krabpaal, voerbakjes en nog heel veel meer. Gelukkig kun je heel veel van deze producten eenvoudig tweedehands kopen. Informeer eens bij vrienden en familie of ze nog iets over hebben, kijk in de lokale kringloopwinkel of speur Marktplaats af. Door te kiezen voor een tweedehands aankoop, spaar je grondstoffen uit én ben je ook nog eens voordeliger uit.There are no comments

Add yours

CommentLuv badge