moederdag

5 tips voor een duurzame moederdag

Elk jaar vieren we op de tweede zondag in mei moederdag: een dag waarom we onze moeders in het zonnetje zetten en bedanken voor alles dat ze voor ons doen. Vaak wordt moederdag gevierd met een leuk cadeau, zelfgemaakte knutsels van de kinderen, een uitgebreid ontbijt en heel veel kussen en knuffels. Als je graag duurzamere keuzes maakt in het dagelijks leven, of als jouw moeder bezig is met duurzaam leven, dan zijn er juist op moederdag veel duurzame keuzes te maken. Ik geef 5 tips voor een duurzame moederdag.

#1 Geef een duurzaam cadeau

cadeaumand

Veel kinderen (en partners) geven op moederdag een leuk cadeau. Traditionele cadeaus zijn parfum, chocola, bloemen en, tragisch genoeg, huishoudelijke apparaten. De winkels staan vol met cadeaus, maar voor een duurzamere moederdag is het raadzaam om te kiezen voor een duurzaam cadeau. Kies voor een duurzame parfum, eerlijke chocolade, fair fashion of iets anders dat heel bewust is gekozen en geen negatieve impact heeft op mens, dier of milieu.

#2 Een lokaal en duurzaam ontbijt op bed

ontbijt

Het ontbijt op bed is een belangrijk onderdeel van moederdag en vaderdag in veel gezinnen. Persoonlijk is mijn afkeer van kruimels in bed te groot om hier écht van te kunnen genieten, maar het is een ontzettend lief gebaar. Er zijn hier heel veel duurzame keuzes te maken. Kies bijvoorbeeld voor seizoensfruit, ambachtelijk brood van de lokale bakker, zelfgemaakte jam en vermijd dierlijke producten om de impact van de maaltijd te verminderen.

#3 Kies voor duurzame bloemen

bloemen

Bosjes bloemen zijn tegenwoordig overal te koop. Je kunt terecht bij de bloemenwinkel, maar ook op de markt en bij het tankstation en de supermarkt. Dat is vooral handig, maar niet zo erg duurzaam. Meestal zijn deze bloemen namelijk afkomstig uit een verwarmde kas of uit een land ver weg. Bij de teelt worden veel bestrijdingsmiddelen én veel water verbruikt. Als je graag een bosje bloemen cadeau doet, zijn er gelukkig genoeg duurzame alternatieven voor een bos bloemen.

#4 Geef een ervaring cadeau

pottenbakken

Moeders staan vaak dag en nacht klaar voor hun kinderen. Dat doen ze met liefde, maar het betekent wel dat ze vaak weinig tijd hebben voor zichzelf en hun hobby’s. Er is dan ook geen mooier cadeau dan een ervaringscadeau. Zo geef je jouw moeder wat tijd voor zichzelf en een mooie nieuwe ervaring om te koesteren. De mogelijkheden zijn bovendien eindeloos. Je kunt een fijn diner cadeau doen, maar je kunt jouw moeder ook trakteren op een weekendje weg, een concert, een cursus of een avontuurlijk uitje.

#5 Schenk jouw tijd

cadeau

De meeste moeders hoeven met moederdag helemaal niet overladen te worden met cadeaus, snoep en bloemen. Het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven, is jouw onverdeelde tijd en aandacht. Plan eens een dagje samen met jouw moeder of help jouw moeder in of rond het huis met klusjes. Vooral voor volwassen kinderen is dit een prachtige manier om hun moeder te bedanken.There are no comments

Add yours