blij

Zo werkt een kledingruil

Onze kleding speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven, al vanaf jonge leeftijd. Het geeft ons een goed gevoel, het draagt uit wie we zijn en bij welke groep we horen en het kan bijdragen aan meer zelfverzekerdheid. Er is niet voor niets een enorme industrie ontwikkeld rondom mode. Omdat kleding zo belangrijk voor ons is, wordt er ook ontzettend veel van verkocht. De gemiddelde Nederland koopt zo’n 46 stuks kleding per jaar. We hebben zo’n 173 kledingstukken in onze kast liggen en maar liefst 50 kledingstukken daarvan worden niet eens gedragen!

Dat moet toch anders kunnen want dit consumptiegedrag is niet alleen ontzettend zonde van de ruimte en het geld, maar heeft ook nog eens verstrekkende gevolgen voor mens, dier en milieu. De kledingindustrie is namelijk een industrie waar behoorlijk wat mis is. Werkers worden onderbetaald, arbeidsomstandigheden zijn onveilig, dieren worden mishandeld, grondstoffen worden steeds schaarser en het productieproces is enorm vervuilend. Je zou verwachten dat dit terug te zien zou zijn in de prijs van onze kleding, maar niets is minder waar. Kleding lijkt wel steeds goedkoper te worden en dit stimuleert onze verspilzucht nog meer.

Gelukkig is er steeds meer een tegengeluid te horen. Mensen kiezen ervoor om minder kleding te kopen of kiezen bewust voor merken en bedrijven die duurzame en eerlijke kleding produceren. Ook kleding delen en kleding ruilen wordt steeds populairder. Over kleding delen heb ik al vaker geschreven. Zo zijn er steeds meer kledingbibliotheken door het land waar je kleding voor een specifieke periode kunt lenen. Maar ook de mogelijkheden tot kleding ruilen nemen steeds meer toe. Ik geef je graag een aantal tips om een kledingruil te organiseren of een kledingruil bij jou in de buurt te vinden.

Een kledingruil organiseren

kleding

Wil je graag de kleding die jij niet meer draagt ruilen met anderen en zo jouw kledingkast een impuls geven én geld besparen? Dan is het organiseren van een kledingruil een goed idee. Het voelt misschien overweldigend, maar met een beetje planning en goede zin is het zó gedaan. Het is belangrijk om een groepje mensen te verzamelen die hierin is geïnteresseerd en die ook daadwerkelijk iets in te brengen hebben. Kies daarbij voor een redelijk aantal deelnemers. Minder dan 5 is niet praktisch, maar een te grote groep kan de kledingruil wat onoverzichtelijk maken. Kies een handige locatie, laat iedereen iets lekkers te eten en drinken meenemen en het feest kan beginnen. Zorg voor een goed ruil- en ordeningssysteem om te gebruiken tijdens het evenement. Op Kouwe Kleren vind je diverse handige tips.

Een ruilevent bijwonen

kleding

Door de populariteit van kleding ruilen is het aantal ruilevenementen de laatste jaren enorm toegenomen. Er vinden nu overal in het land swaps plaats die vaak voor iedereen toegankelijk zijn. Wil je liever niet zelf een kledingruil organiseren, maar wel graag jouw kleding ruilen? Bezoek dan een kledingruil die door iemand anders is georganiseerd. Op Kledingruil op Rij vind je regelmatig updates over events in het land, maar er zijn ook organisaties en bedrijven die regelmatig een kledingruil organiseren, zoals De Ceuvel in Amsterdam of Young & Fair tijdens het Fair Fashion Festival. Of zoek op Facebook naar kledingruil evenementen bij jou in de buurt. Er gebeurt er meer dan je denkt! Soms wordt er entreegeld gevraagd voor deelname, bijvoorbeeld om de kosten voor de locatie te dekken of om aan een goed doel te schenken. En lees vooraf altijd goed de regels voor de kledingruil zodat je ter plaatse niet voor verrassingen komt te staan.

Tips voor een succesvolle kledingruil

kleding
  • Neem geen afdankertjes mee, maar juist mooie kledingstukken waar je iemand anders écht blij mee kunt maken
  • Kies voor tijdloze items die ook over een paar jaar nog leuk zijn
  • Zorg ervoor dat de kleding schoon en netjes is
  • Kies niet overdreven veel items uit en laat ook iets over voor anderen
  • Pas de kleding ter plekke als het mogelijk is
  • Organiseer de kleding op een logische manier, bijvoorbeeld op maat, kleur of categorie


There are no comments

Add yours