goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #153

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Statiegeld op kleine plastic flesjes

plastic

Vanaf volgend jaar zomer geldt er een statiegeldregeling van 15 cent op alle kleine plastic flesjes! Volgens staatssecretaris Van Veldhoven is deze regeling broodnodig in de strijd tegen zwerfafval. Jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht en 100 miljoen daarvan belanden in het milieu! Statiegeld is een bewezen effectieve methode om hergebruik te stimuleren. Het plan voor statiegeld was al eerder geopperd, maar toen kreeg de industrie nog een ultimatum om het probleem van zwerfafval zelf op te lossen. Dit is duidelijk niet gelukt en deze nieuwe regel is het logische gevolg. Op blikjes komt mogelijk datzelfde jaar ook een statiegeld regeling.

IKEA lanceert een duurzame collectie

Woonwinkel IKEA is al jaren bezig met het verduurzamen van hun winkels, processen en assortiment. Deze week werd bekend dat de winkel nu ook een duurzame collectie lanceert in alle winkels. Deze nieuwe collectie, genaamd Musselblomma, bestaat uit kussenovertrekken, een tafellaken en een draagtas en is gemaakt van gerecycled polyester. Een deel van dit plastic is afkomstig uit plastic dat uit de Middellandse Zee is gevist. Deze nieuwe collectie sluit naadloos aan bij de nieuwe duurzame doelstellingen van IKEA. Zo wil de woonwinkel vanaf dit jaar enkel nog gerecycled polyester gebruiken in textielproducten en hopen ze in 2030 alleen nog maar producten en verpakkingen te maken van gerecyclede of hernieuwbare materialen. 

Innovaties voor opladen e-bikes

e-bike

Al jaren is de e-bike aan een enorme opmars bezig en sinds enkele jaren is de e-bike de meest verkochte fiets in ons land. Alleen dat opladen is nog best lastig. Dit kan meestal alleen thuis of wanneer je een kabel mee hebt en dat kan nog best lastig zijn tijdens lange ritten. Gelukkig zijn er op dit gebied volop innovaties gaande. Zo is het Delftse bedrijf Tiler bezig met de ontwikkeling van een oplaadtegel waarmee e-bikes, en andere lichte elektronische voertuigen, draadloos kunnen worden opgeladen. De oplaadtegel ligt als een stoeptegel op de grond en erop geplaatste fietsen met een bijbehorende standaard kunnen zo eenvoudig worden opgeladen. Het zal nog even duren voor de oplaadtegels beschikbaar zijn, maar het is een mooie ontwikkeling om duurzaam vervoer nog verder te stimuleren.There are no comments

Add yours

CommentLuv badge