goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #151

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Het bel-me-wel-register

smartphone

In deze gekke tijden, waar in we zoveel mogelijk afstand houden van andere mensen, zijn veel mensen eenzaam. Natuurlijk kunnen we via onze telefoons en internet contact houden met vrienden en familie, maar hoe ga je om met deze sociale isolatie? En hoe geef je alle zaken die momenteel spelen een plek? Daar kunnen heel veel mensen wel wat hulp bij gebruiken. Daarom is het bel-me-wel-register opgestart. Via deze dienst kun je helemaal gratis een gesprek van maximaal 30 minuten inplannen met iemand die gespecialiseerd is in het luisteren naar andere mensen en het geven van advies. Zo krijg je de broodnodige hulp in deze lastige tijd. Via de website van het bel-me-wel-register kun jij je aanmelden voor deze dienst. Binnen 24 uur wordt er dan contact opgenomen.

Amsterdam implementeert de donut economie

Amsterdam

Dat ons huidige economische systeem niet houdbaar is, is voor veel mensen al tijden duidelijk. Economische groei is niet oneindig én brengt de nodige schade mee aan onze leefomgeving en onze gezondheid. Het is tijd voor een nieuw systeem waarin rekening wordt gehouden met zowel het welzijn van mensen als dat van de dieren én de planeet. Gelukkig heeft econome Kate Raworth hier een prachtig model voor ontworpen: de donut economie. Het is een nieuwe circulaire economie waarbij onze economische activiteiten in relatie tot ons eigen welzijn en het welzijn van de planeet worden geplaatst. Het model maakt in één oogopslag duidelijk hoe onze economie zich zou kunnen ontwikkelingen binnen de grenzen van wat mogelijk en verantwoord is. Alhoewel de theorie al een tijdje meedraait, is er tot nu toe nog maar weinig actie ondernomen. Tot nu, want gemeente Amsterdam maakte deze week bekend dat ze gebruik zullen maken van het model van Kate Raworth om de economie na de corona crisis te herstellen. Nu is Amsterdam sowieso al heel goed bezig qua verduurzaming, maar dit is toch wel weer een fantastische stap voorwaarts!

Het is stil in Nederland

rust

De normale bedrijvigheid in Nederland is door de corona crisis flink afgenomen. Er rijden minder auto’s op de weg, het treinverkeer is afgenomen én er vertrekken en landen minder vluchten op de luchthavens. Daarnaast zijn er minder mensen op straat en worden er minder activiteiten georganiseerd. Al deze dingen leiden ertoe dat het een stuk stiller is in ons land. Deze week werd bekend dat het gemiddelde geluidsniveau in Nederland met 3 decibel is gedaald. Dit heeft veel positieve effecten voor onze eigen rust én dat van de natuur.

1 gedachte over “Dat is pas goed nieuws! #151”

  1. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de donuteconomie gehoord … Ik ga er meer over opzoeken, want het klinkt erg interessant! Haar boek ‘Doughnut Economics’ staat bij dezen op m’n lijstje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *