Olio

Deeleconomie in beeld: Olio

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Olio

Olio

Olio is een online platform dat zich inzet tegen voedselverspilling. Zowel particulieren als bedrijven kunnen zich aanmelden op het platform en hun overtollige boodschappen aanbieden. Dat kunnen producten zijn die binnenkort over de houdbaarheidsdatum gaan of versproducten, maar het kunnen ook boodschappen uit eigen keuken zijn of verse producten uit eigen tuin.

Olio is opgericht door Tessa Clarke en Saasha Celestial-One in juli 2015. In de eerste instantie was het platform alleen actief in een gedeelte van Londen, maar het concept bleek al snel een succes te zijn. Olio is tegenwoordig actief in 49 verschillende landen, waaronder Nederland. In tegenstelling tot veel soortgelijke platforms is Olio actief door het hele land, van Hoorn tot aan Haren en van Valkenburg tot aan Vlissingen. Het platform heeft maar liefst ruim 1,9 miljoen gebruikers wereldwijd en via het platform zijn er al meer dan 3,6 miljoen voedselverspillingen voorkomen.

Hoe werkt het?

Olio

Via Olio kunnen particulieren én bedrijven hun restproducten aanbieden. Dat kunnen houdbare producten zijn, maar ook versproducten zoals groente, fruit, brood en vlees(waren). Particulieren kunnen boodschappen aanbieden die ze zelf niet gebruiken, maar ook zelfgeteelde groente en fruit of huisgemaakte maaltijden. Olio kan ook worden gebruikt voor non-food items, maar het overgrote deel van de app richt zich op voedsel. Via de app gaat dit aanbieden en afhalen eenvoudig en alles is gratis, zowel het aanmaken van een advertentie als het afhalen van de producten. Via de app maak je een advertentie aan voor een product in jouw account. Je voegt een foto en een beschrijving toe en je bent klaar. Je kunt eventueel aangeven wanneer de producten kunnen worden afgehaald én hoe lang de advertentie actief mag blijven. Geïnteresseerden kunnen via de app aangeven de producten te willen afhalen en zo kom je tot een afspraak via een persoonlijk bericht.

Zoeken in de app naar producten is net zo eenvoudig. Je kunt in het aanbod in jouw buurt zoeken naar aanbiedingen, maar je kunt ook actief op zoek gaan naar specifieke producten door een advertentie aan te maken waarin je aangeeft waar je naar op zoek bent. Deze advertentie wordt op dezelfde manier aangemaakt als het aanbieden van producten. Heb je iets gevonden waar je geïnteresseerd in bent? Neem dan via de app contact op met de aanbieder en kom zo tot een afspraak.

Deelnemen?

Olio

Wil je gebruik maken van het platform om zelf producten aan te bieden of producten af te halen bij anderen? Neem dan een kijkje op de website van Olio of download de gratis app via Google Play of de App Store.

Bron foto’s: Annabel Staff voor Olio

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *