shoppen

5 tips om te stoppen met het kopen van nieuwe dingen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor ons consumentisme. Door grote billboard, prijsvechters, magazines vol reclames, product placement en keeping up with the joneses voelen we ons aangespoord om steeds nieuwe producten te consumeren. Een nieuwe aankoop geeft ons misschien een kortstondig gevoel van geluk, maar nadat dit gevoel is uitgedoofd, steekt die koopdrang gewoon weer de kop op. Dat onrustige gevoel is niet te stillen met snelle aankopen en hoe sneller we dat doorhebben, hoe beter het is. Niet alleen voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Ons consumptiepatroon is namelijk van grote invloed op het klimaat. Al die producten worden namelijk geproduceerd, vaak in een ver land, en dat zorgt voor het verbruik van veel grondstoffen en water en veel CO2 uitstoot. En laten we ook niet vergeten dat veel van onze aankopen vaak net zo snel weer op de afvalhoop belanden. We produceren niet voor niets per persoon per jaar zo’n 490 (!) kilo afval. Er zijn dus genoeg redenen om ons consumptiepatroon aan te passen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Ik geef 5 handige tips om te stoppen met het kopen van nieuwe dingen.

#1 Stop met reclames

reclame

De grootste verleiders in ons dagelijks leven zijn de reclames om ons heen. We zien ze als we televisie kijken, als we op de bus wachten, als we ons favoriete tijdschrift lezen en als we op social media zijn. Vaak zonder dat we het doorhebben, worden we aangespoord om dingen te kopen en bepaalde keuzes te maken. Je wordt dagelijks op zoveel manieren beïnvloed dat het niet mogelijk is om alle reclame te elimineren, maar door selectief te zijn, kom je al een heel eind. Stop bijvoorbeeld met het ontvangen van folders door een ‘nee-nee sticker’ op de brievenbus te plakken. Lees minder tijdschriften en open alleen die bladen waar je écht blij van wordt. Wees selectief in de social mediakanalen die je volgt en wees kritisch op accounts vol gesponsorde content.

#2 Repareer

Repareer.com

We zijn er tegenwoordig zó aan gewend geraakt om naar de winkel te rennen als iets kapot is, dat de optie van reparatie vaak niet eens meer in ons opkomt. En dat is enorm zonde, want door vaker iets te repareren, leven we een stuk duurzamer én kunnen we veel geld besparen. En reparatie is vaak makkelijker dan je denkt.

#3 Leen en deel

grasmaaier

Eigenlijk is het helemaal niet nodig om alles dat we willen gebruiken ook te bezitten. Als we een speciale outfit nodig hebben voor een feestje, kunnen we deze ook van iemand lenen. En is het nodig om een eigen heggensnoeier of grasmaaier te hebben voor die paar keer per jaar dat we deze nodig hebben? Door de deeleconomie is het tegenwoordig enorm eenvoudig geworden om spullen te lenen en te delen met buurtgenoten. Maak er volop gebruik van en bespaar zo een heleboel geld en ruimte in huis.

#4 Winkel niet uit verveling

spullen rukken op

Veel mensen zien winkelen als een leuke vrijetijdsbesteding, maar al dit winkelen is natuurlijk alleen maar stimulans voor ons koopzucht. Probeer jezelf niet in de verleiding te brengen en vermijd winkels wanneer je eigenlijk niets nodig hebt. Maak in plaats daarvan andere plannen. Ga een lange wandeling maken of spreek met vrienden en vriendinnen af om een hapje te eten. Er zijn genoeg leuke activiteiten waarmee je het winkelen kunt vervangen.

#5 Geef jezelf bedenktijd

portemonnee

Heel veel van onze aankopen zijn impulsaankopen. We stuitten in een reclamefolder op een leuk spel en ineens moeten we dat hebben. We lopen in de stad en zien een mooi shirt en ineens kunnen we die aankoop niet meer weerstaan. Door verleiding uit de weg te gaan, kun je veel impulsaankopen al vermijden. Maar voor al die andere vlagen van koopwoede is het verstandig om jezelf bedenktijd te geven. Doe de aankoop niet direct, maar gun jezelf een dag (of twee) om erover na te denken. Geloof me, na een dag ben je dat leuke shirtje of dat spel eigenlijk alweer vergeten.There are no comments

Add yours