tuin

5 tips voor het nieuwe moestuinseizoen

Ik ben sinds enkele jaren gek op tuinieren. Wie had dat vroeger gedacht? Ik gruwelde al bij het aanzicht van kleine kriebelbeestjes en wormen en ik had helemaal niets met planten. Wij hebben dan ook een flinke tuin met prachtige planten en bloemen én veel moestuinbedden en -bakken. Alhoewel je met een (moes)tuin het hele jaar zoet bent, is de lente toch wel hét moestuinseizoen bij uitstek. Het is de tijd dat de tuin weer wordt schoongemaakt, nieuwe planten worden gezaaid of geplant en er wordt nagedacht over de indeling en oogst van komend jaar. Alhoewel ik absoluut geen doorgewinterde moestuinder ben, deel ik wel graag mijn 5 beste tips om het nieuwe moestuinseizoen met succes te beginnen.

#1 De grote schoonmaak

moestuin

Na zo’n lange winter ziet de tuin er meestal niet zo heel florissant uit. Bij ons waren de bakken overwoekerd met onkruid en mos, lagen de stenen van de zelf aangelegde ophogingen schots en scheef en waren veel bedden een troosteloos aanzicht met uitgebloeide bloemen en planten. De allereerste stap van dit nieuwe moestuinseizoen is dan ook om de tuin een flinke schoonmaak te geven. Verwijder dode en uitgebloeide planten, ruim alle bladeren op uit de tuin, repareer eventuele schade aan schuttingen en hekjes en richt de tuin weer in voor de mooie dagen die eraan komen. Haal de tuinmeubelen uit het plastic en haal die partytent maar onder het stof vandaan. Dat ziet er al direct een stuk uitnodigender uit.

#2 Plannen

Een succesvolle moestuin valt of staat met een goede planning. Je kunt natuurlijk lukraak hier en daar iets zaaien, maar het succes zal erg afhangen van de kwaliteit van de grond, de mate van zonlicht, de aangeplante buurplanten, de kleine en grote tuinbewoners en het onderhoud. Denk dus goed na over de inrichting van de moestuin voordat je gaat zaaien en houd rekening met de behoeftes van elk gewas. Gebruik eventueel een handige app, zoals de Makkelijke Moestuin app, voor inzicht en planning.

#3 Zaaien

zaden ontkiemen

Nu de tuin weer wat opgeknapt is, wordt het tijd om de bloemen, planten en gewassen voor het komende jaar te zaaien en planten. Lang niet alles moet tegelijkertijd gezaaid worden, maar er zijn wel veel zaden die in maart de grond in mogen. Zo heb ik nu mijn eerste rij wortels, snijbiet, bloemkool en spinazie gezaaid. Volgende maand begin ik met mijn kruidentuin en ik kan haast niet wachten. Sommige gewassen moeten eerst binnen of in een kas worden voorgezaaid, zoals pepers en tomaten. Houd vooral de instructies van de individuele gewassen aan bij het aanplanten en zaaien. Ik gebruik zelf de zaden van De Bolster en houd ook hun adviezen aan.

#4 Snoeien

koffiedik

Naast het zaaien en planten van bollen, kunnen ook veel bestaande planten en struiken wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Onder andere rozen, hortensia’s, vlinderstruiken, passiflora en lavendel kunnen in het voorjaar een flinke snoeibeurt gebruiken om uiteindelijk mooier en beter te groeien gedurende de rest van het jaar.

#5 Benodigdheden

Het voorjaar is ook een goed moment om na te denken over eventueel andere benodigdheden in de tuin. Voor het onderhouden van de moestuin is een regenton bijvoorbeeld een waardevolle investering. Dat scheelt kraanwater en is dus uiteindelijk veel duurzamer in gebruik. Ook een compostbak is een nuttige toevoeging in de tuin. Hierin maak je zelf de beste compost voor jouw tuin van tuinafval en voedselrestjes. En wil je graag in de tuin zitten om te genieten van al het moois dat je zelf hebt gecreëerd? Dan mag een stevige tuinset, zoals een wicker loungeset, niet ontbreken. Door nu al jouw tuin in te richten, geniet je de rest van het jaar vrij zorgeloos van al jouw inspanningen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Heuts. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours