slaap

5 tips voor een goede nachtrust

Naast voldoende bewegen en gezond en gevarieerd eten is een goede nachtrust één van de meest belangrijke factoren voor onze gezondheid. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich en verwerken we de gebeurtenissen van de dag. Daardoor kunnen we ons overdag beter concentreren, hebben we een betere weerstand én zijn we uiteindelijk gezonder en vitaler. Maar een goede nachtrust is niet voor iedereen even eenvoudig. Sommige mensen komen slecht in slaap, slapen erg onrustig of maken lang niet genoeg uren in een nacht. Slaapproblemen zijn een serieus probleem en dit onderwerp verdient dan ook volop de aandacht. Ik heb zelf ook de nodige slaapproblemen. Ik kan moeilijk in slaap komen en ben een erg onrustige slaper. Vooral sinds ik kinderen heb, word ik de hele nacht door wakker door allerlei geluiden, omdat ik naar het toilet moet of omdat ik allerlei pijntjes heb. Ik heb allerlei tips uitgeprobeerd door de jaren heen en ik deel mijn 5 beste tips voor een goede nachtrust graag met jullie.

#1 Rust voordat je gaat slapen

slaapkamer

Veel mensen duiken na een drukke dag en een drukke avond in bed en verwachten dat ze vrij vlot in slaap vallen. Dit werkt echter voor heel veel mensen niet. Je lichaam en geest hebben wat rust nodig om zich voor te kunnen bereiden op de slaap. Dit houdt in dat we ‘s avonds voor bedtijd geen drukke activiteiten ondernemen en zeker niet op een scherm kijken voor we gaan slapen. Het felle licht van onze telefoon of de televisie zorgt voor een verstoorde aanmaak van melatonine en dit hormoon is noodzakelijk voor een goede nachtrust. Zorg voor een ontspannend avondritueel. Dim de bedlampjes, leg je telefoon weg, drink geen koffie ‘s avonds en lees een goed boek voordat je echt gaat slapen.

#2 Doe geen dutjes

slaap

Ik ben een groot fan van dutjes. Sinds ik jong ben, vind ik niets fijner dan een middagdutje doen om de rest van de middag en avond weer te kunnen knallen. Door allerlei gezondheidsproblemen ben ik tegenwoordig al vrij snel vermoeid. Hierdoor kan een middagdutje nog wel eens uitkomst bieden om ook de middag en avond met voldoende energie door te komen. Maar helaas zijn die middagdutjes wel funest voor een goede nachtrust. Een dutje van zo’n 20 minuten aan het begin van de middag kan zo zijn voordelen hebben. Echter, de meeste dutjes duren langer en zijn later in de middag. Hierdoor ben je vaak ‘s avonds niet moe genoeg om goed te kunnen slapen en kan de slaap zelf een stuk onrustiger zijn. Skip dus die dutjes om zo goed mogelijk te kunnen slapen.

#3 Een kalme slaapkamer

Voor een goede nachtrust is het erg fijn dat de slaapkamer ook een rustgevende omgeving is. Elke stoorfactor in de kamer kan van invloed zijn op de kwaliteit van de slaap. Zorg dus dat er geen rommel in de kamer is en plaats geen televisie in de slaapkamer. Daarnaast zijn ook de kleuren en de meubels die je in de slaapkamer plaatst van grote invloed. Rustige kleuren, zoals blauw en groen, of aardetinten hebben een kalmerend effect. Kies ook bewust voor duurzame materialen voor een gezonde slaapomgeving. Houd vooral de kamer minimalistisch. Hoe meer meubels er in de kamer staan, hoe meer afleiding er is. Een bed, een stoel en een dichte kledingkast zijn genoeg voor deze ruimte. Bewaar geen andere spullen op de slaapkamer. Hang die hanglamp van glas en andere blikvangers vooral in de woonkamer in plaats van de slaapkamer. En beperk de accessoires in de kamer tot een minimum.

#4 Goede verduistering

slaapkamer

Licht heeft een grote invloed op onze slaapkwaliteit. Onze interne biologische klok is de baas over ons slaapritme en deze klok laat zich leiden door licht. Hierdoor kan (kunstmatig) licht het dag- en nachtritme flink verstoren en dus van invloed zijn op de kwaliteit van onze slaap. Zorg dus dat je aan niet teveel lichtbronnen wordt blootgesteld voordat je gaat slapen. En zorg voor een goede verduistering in de slaapkamer. Gebruik verduisterende gordijnen om het daglicht buiten te houden en zet verstorende lichtbronnen in de kamer, zoals de televisie, wekkerlampjes en de mobiele telefoon, uit.

#5 Regelmaat

slaap

Het is misschien saai, maar elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en op dezelfde tijd op staan helpt écht om beter in slaap te komen en uitgeruster te zijn. Door een vast dag- en nachtritme aan te houden, raakt je lichaam gewend aan dit ritme. Zo bereidt het zich op natuurlijke wijze voor op het slapen en ontwaken. Dat betekent dus dat je beter niet, of niet te vaak, een nacht kunt doorhalen. En ook niet in het weekend in bed blijft om uit te slapen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Straluma. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *